Zeegras, wikipedia, publiek domein

Uitbreiding zeegras op Schiermonnikoog

27-AUG-2009 - Op het wad ten zuiden van Schiermonnikoog staan deze zomer opvallend veel pollen groot zeegras. In totaal telde een medewerker van Natuurmonumenten meer dan 100 planten.

Bericht uitgegeven op donderdag 27 augustus 2009

Op het wad ten zuiden van Schiermonnikoog staan deze zomer opvallend veel pollen groot zeegras. In totaal telde een medewerker van Natuurmonumenten meer dan 100 planten.

Vulling matrassen
Dit is op het eiland al jaren niet meer voorgekomen. Vroeger was zeegras in de Waddenzee veel algemener. Op sommige plaatsen vormde de plant zelfs uitgestrekte velden. Mensen oogstten het zeegras en gebruikten het voor versterking van dijken en de vulling van matrassen. Het voormalig eiland Wieringen dankt haar naam aan het daar talrijke zeegras.

Schuilplaatsen
Door een verwoestende ziekte, watervervuiling en het afsluiten van de Zuiderzee stierf het zeegras in de Waddenzee bijna uit. Tegenwoordig zijn er nog maar een paar kleine veldjes over. Zeegrasvelden zijn belangrijke schuilplaatsen voor verschillende zeedieren, zoals krabben, jonge vissen en zelfs zeepaardjes. Natuurmonumenten probeert zeegrasvelden in de Waddenzee te herstellen. De uitbreiding op het Schiermonnikoger wad is hierbij een mooie opsteker.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Colin Faulkingham, Wikipedia