Fjord (gadget) in natuurgebied solleveld op de grens van Monster en den haag, publiek domein

Fjord gered van verdrinkingsdood

1-SEP-2009 - Afgelopen vrijdagmiddag is in het Fochteloërveen een Fjordenpaard ternauwernood gered van de verdrinkingsdood. Het paard was in een veenput aan de rand van het Esmeer terecht gekomen.

Bericht uitgegeven op dinsdag 1 september 2009

Afgelopen vrijdagmiddag is in het Fochteloërveen een Fjordenpaard ternauwernood gered van de verdrinkingsdood. Het paard was in een veenput aan de rand van het Esmeer terecht gekomen.

Takelwagen
De brandweer en een takelwagen moesten er aan te pas komen om het paard te redden. Beheerder Rombout Bennema van Natuurmonumenten weet niet hoe de Fjord in het water is geraakt. De kudde Fjorden loopt al meer dan tien jaar in het natuurgebied en is eigendom van de Stichting Natuurbeheer met Fjordenpaarden.

Esmeer
De kudde Fjordenpaarden van de stichting wordt ingezet voor het beheer van het Fochteloërveen. Het gaat totaal om 21 dieren. De paarden grazen rondom het Esmeer. De Stichting houdt dagelijks toezicht op de gezondheid van de kudde. In het seizoen dat er veulens worden geboren komt er twee keer per dag iemand kijken. Vrijdagmorgen bleek bij controle de kudde in goede gezondheid en waren er geen bijzonderheden.


Fjord in natuurgebied Solleveld op de grens van Monster en Den Haag

Geschikte omgeving
De omgeving van het Esmeer is voor de Fjorden een geschikte omgeving. Ze hebben alle ruimte en de vegetatie is schraal. Dit past goed bij dit paardenras, dat slecht kan tegen voedselrijke graslanden. In de afgelopen tien jaar is een keer een merrie verdronken in het Esmeer. Dit dier had vlak daarvoor een hersenbloeding gehad. Wat vandaag de oorzaak was dat het paard in het water terecht kwam is onbekend. Een imker van het gebied trof het paard aan in de veenput en heeft zo snel mogelijk met de brandweer gebeld. Nadat het dier gered was, meldde de man zich bij beheerder Rombout Bennema van Natuurmonumenten.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Wikipedia