Ivoorboleet
Suillus placidus
H.Huijser

Ivoorboleet geen eendagsvlieg

Nederlandse Mycologische Vereniging
16-OKT-2009 - De Ivoorboleet, die vorig jaar voor het eerst sinds lange tijd weer gevonden werd in Nederland, is ook dit jaar weer in het Drents-Friese Wold gevonden.

Bericht uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging op vrijdag 16 oktober 2009

De Ivoorboleet, die vorig jaar voor het eerst sinds lange tijd weer gevonden werd in Nederland, is ook dit jaar weer in het Drents-Friese Wold gevonden.

Vorig jaar kon gemeld worden dat de Ivoorboleet (Suillus placidus) voor het eerst sinds 40 jaar weer in Nederland was waargenomen. Deze begeleider van vijfnaaldige den leek geheel uit Nederland te zijn verdwenen. Dit als gevolg van de grote hoeveelheid stikstof die sinds de jaren zestig vanuit de atmosfeer over Nederland neerdaalt. Het is alsof heel ons land met een laagje kunstmest wordt bedekt.

 
 
 
Dit heeft een desastreus effect gehad op veel soorten paddenstoelen. Daarom is het verheugend dat, nu de hoeveelheid stikstof uit de lucht met een kwart is afgenomen, sommige soorten paddenstoelen daarvan profiteren. Een van die soorten is de Ivoorboleet. Want ook dit jaar heeft hij zich opnieuw laten zien. In het Drents-Friese Wold stonden afgelopen week in hetzelfde gebied als vorig jaar weer een aantal exemplaren van deze van deze prachtige boleet.

Tekst: Rob Chrispijn, Nederlandse Mycologische Vereniging
Foto boven: Henk Huijser
Foto onder: Rob Chrispijn