kolibrievlinder klein

Nog kolibrievlinders te zien

De Vlinderstichting
2-NOV-2009 - Het lijkt net een kolibrie; stilstaand voor een bloem drinkt hij de nectar. Sinds 2003 wordt de kolibrievlinder jaarlijks in ons land waargenomen. Afgelopen weekend werd nog een laat exemplaar van deze aparte nachtvlinder aangetroffen. Een echte nachtvorst zal hij echter niet overleven.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op maandag 2 november 2009

Het lijkt net een kolibrie; stilstaand voor een bloem drinkt hij de nectar. Sinds 2003 wordt de kolibrievlinder jaarlijks in ons land waargenomen. Afgelopen weekend werd nog een laat exemplaar van deze aparte nachtvlinder aangetroffen. Een echte nachtvorst zal hij echter niet overleven.

De kolibrievlinder is een trekvlinder die ieder voorjaar vanuit Zuid-Europa deze kant op komt. De vlinders planten zich hier voort; in het najaar vliegen de meesten weer terug naar het zuiden. Hoewel het nachtvlinders zijn, zijn ze overdag actief. Vanaf 2003, toen we een buitengewoon warme zomer hadden, is de kolibrievlinder in Nederland jaarlijks regelmatig waargenomen. In 2009 was de soort duidelijk minder aanwezig dan de voorgaande jaren, maar op 31 oktober werd er nog een gezien in Ede.

De kolibrievlinder komt regelmatig in tuinen om daar uit de bloeiende planten zijn brandstof te halen: nectar. Daarbij staat hij stil voor een bloem: zijn vleugels gaan razendsnel heen en weer om hem op de juiste plaats te houden. Met zijn lange roltong zuigt hij de nectar uit de bloem. De kolibrievlinder wordt in het hele land gezien. Ook de komende dagen kun je deze vlinder nog tegenkomen. Strenge nachtvorst zullen de vlinders echter niet overleven.

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Henk Bosma & Kars Veling