wolven spelend, uitsnede VOOR EENMALIG GEBRUIK

Wolvennieuws uit Duitsland

Zoogdiervereniging
3-NOV-2009 - De wolven in Duitsland breiden zich uit. Dit jaar hebben zes roedels jongen gekregen en is er ook een geheel nieuwe roedel aangetroffen. Helaas is er begin oktober ook een jonge wolf doodgereden.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op dinsdag 3 november 2009

 

De wolven in Duitsland breiden zich uit. Dit jaar hebben zes roedels jongen gekregen en is er ook een geheel nieuwe roedel aangetroffen. Helaas is er begin oktober ook een jonge wolf doodgereden.

 

In 2009 hebben in de Oost-Duitse regio Lausitz zes wolvenroedels jongen gekregen (zie kaartje). Naast de vijf roedels in Sachsen die al bekend waren, is er ook een nieuwe roedel met welpen gevonden in Brandenburg bij Spremberg / Welzow. Bij Zschorno, tevens in Brandenburg, zwerft nog een paartje rond; net als vorig jaar hebben deze dieren in 2009 geen jongen voortgebracht. 

 

Zes roedels

Met de nieuwe roedel wordt ook in 2009 de jaarlijkse populatiegroei van een roedel per jaar voorgezet. In Duitland zijn momenteel zes wolvenroedels, een paartje en zes territoria van solitaire wolven aanwezig. De wolvenroedels zitten allemaal in de Oost-Duitse regio Lausitz. Verder zitten er in het westen van Polen nog een viertal roedels. Het merendeel van de solitaire wolven zit in het oosten van Duitsland en een enkeling in het midden van dat land. Naast deze vaste plekken worden geregeld jonge zwervende wolven voor korte of langere tijd ergens waargenomen. Sommige van hen bevinden zich op slechts 200 kilometer van Nederland. De kans bestaat dus dat deze zwervende jonge wolven zich binnenkort ook in ons land laten zien (zie Natuurbericht: Nederland binnen bereik wolven).

 

 

Solitaire wolven en wolvenroedels in Duitsland.

 

Verkeersslachtoffer

Op 2 oktober jongstleden is er een jonge wolf doodgereden op een Duitse weg: de B 156. Op deze doorgaande weg zijn sinds 2007 al vijf jonge wolven overreden. Het is een drukke weg waar auto's met zeker 100 kilometer per uur voorbij razen. Vooral jonge wolven blijken dat niet altijd snel genoeg te leren, met alle gevolgen van dien.

 

Tekst en kaartje: www.wolveninnederland.nl

Foto: Leo Linnartz, www.wolveninnederland.nl