Lepelaar, www.ivnvechtplassen.org

Franse jager schiet lepelaar Harrie dood!

6-NOV-2009 - Op 5 november 2009 werd lepelaar Harrie door een jager in het Noord-Franse Gravelines Beach doodgeschoten. De jonge lepelaar was bezig met zijn najaarstrek naar het zuiden. Hij kon op deze trektocht nauwkeurig gevolgd worden omdat het dier werd uitgerust met een GPS-zender. Vanuit Nederland trok lepelaar Harrie via Zeeland over Belgie naar Noord-Frankrijk. In het grote duinmeer Platier d'Oye hield de lepelaar een rustpauze.

Bericht uitgegeven op vrijdag 6 november 2009

Op 5 november 2009 werd lepelaar Harrie door een jager in het Noord-Franse Gravelines Beach doodgeschoten. De jonge lepelaar was bezig met zijn najaarstrek naar het zuiden. Hij kon op deze trektocht nauwkeurig gevolgd worden omdat het dier werd uitgerust met een GPS-zender. Vanuit Nederland trok lepelaar Harrie via Zeeland over Belgie naar Noord-Frankrijk. In het grote duinmeer Platier d'Oye hield de lepelaar een rustpauze. 

Platier d'Oye
Dit grote duinmeer, dat direct achter de duinen ligt, is een regelmatige gebruikte rustplek voor trekvogels. Het gebied is in beheer bij een Franse natuurbeschermingsorganisatie. In het gebied mag niet gejaagd worden.

Voedsel zoeken
Lepelaars zoeken ook net buiten het beschermde gebied naar voedsel. Vermoedelijk was lepelaar Harrie het reservaat uitgevlogen om voedsel te zoeken in de talrijke meertjes in de omgeving. Dat werd hem fataal. Een jager schoot de lepelaar dood.

Zender
De jager heeft de ringen die om zijn poten zaten en de zender die op zijn rug zat,  bij een plaatselijke vogelringer gebracht. Deze man stuurt de zender per post terug naar Nederland. Mogelijk is de zender niet beschadigd en kan hij hergebruikt worden.

Bron: Natuurmonumenten 
Foto: IVN Vecht & Plassengebied