Eikelmuis

Zeldzame eikelmuis in winterslaap

Zoogdiervereniging
24-NOV-2009 - De zeldzame eikelmuizen in Zuid-Limburg zijn aan hun winterslaap begonnen. In de speciaal voor deze muizen opgehangen kistjes worden bij controles geen eikelmuizen meer gezien. Dat duidt erop dat ze elders in winterslaap zijn gegaan. Dit is ook te verwachten in deze tijd van het jaar.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op 24 november 2009

 

De zeldzame eikelmuizen in Zuid-Limburg zijn aan hun winterslaap begonnen. In de speciaal voor deze muizen opgehangen kistjes worden bij controles geen eikelmuizen meer gezien. Dat duidt erop dat ze elders in winterslaap zijn gegaan. Dit is ook te verwachten in deze tijd van het jaar.

 

Deze ‘gemaskerde’ muis met pluimstaart behoort tot de familie van de slaapmuizen. Deze naam is ontleend aan de langdurige winterslaap die deze dieren houden. Voor de eikelmuis duurt deze in het algemeen van oktober/november tot in april.

 

De eikelmuis (Eliomys quercinus)is een van de zeldzaamste zoogdieren van ons land. In Zuid-Limburg komen ze alleen voor in het Savelsbos. Daar zitten waarschijnlijk slechts enkele tientallen beesten.

 

Tekst: www.zoogdiervereniging.nl  

Foto: Rollin Verlinde