vliegenzwam_onderwijsgek_GNUF

Volop paddenstoelen door zachte herfst

24-NOV-2009 - Door de relatief hoge temperaturen in de eerste helft van november zijn er momenteel nog uitzonderlijk veel paddenstoelen in de natuur te bewonderen. Meestal zijn eind oktober de meeste paddenstoelen weer verdwenen, maar door de zachte weersomstandigheden zijn ze er nu nog volop. Boswachter Patricia van Lieshout van Staatsbosbeheer: "Het is uitzonderlijk hoeveel paddenstoelen er nu nog zijn. Prachtig om te zien. Dus ga lekker naar buiten, en geniet van de mooie schimmels en zwammen."

Bericht uitgegeven op dinsdag 24 november 2009

Door de relatief hoge temperaturen in de eerste helft van november zijn er momenteel nog uitzonderlijk veel paddenstoelen in de natuur te bewonderen. Meestal zijn eind oktober de meeste paddenstoelen weer verdwenen, maar door de zachte weersomstandigheden zijn ze er nu nog volop. Boswachter Patricia van Lieshout van Staatsbosbeheer: "Het is uitzonderlijk hoeveel paddenstoelen er nu nog zijn. Prachtig om te zien. Dus ga lekker naar buiten, en geniet van de mooie schimmels en zwammen."

Paddenstoelen

 
  Vliegenzwam
Een paddenstoel is een vrucht van een schimmel die goed gedijt in vochtige en relatief warme omstandigheden. De paddenstoel vormt maar een klein deel van een schimmel, het grootste gedeelte zit onder de grond. In de maand november is er nog geen nachtvorst geweest, het was warm voor de tijd van het jaar én vochtig. Ideale omstandigheden voor paddenstoelen. Daarom zijn er nu nog zo veel soorten in de natuur te zien.

Genieten
Om iedereen te laten genieten van paddenstoelen, vraagt Staatsbosbeheer om de paddenstoelen niet te plukken. We leven met veel mensen en we hebben relatief weinig natuur in ons land. Daarnaast zijn paddenstoelen, eetbare zaden en bosvruchten het voedsel voor allerlei dieren. Ze hebben dat voedsel nodig om in de winter te overleven. De boswachter van Staatsbosbeheer zegt daarom: kijk er naar, ruik er aan, geniet ervan, maar laat ze staan voor andere mensen om van te genieten en de dieren die ervan leven.

Bron: Staatsbosbeheer
Foto: Onderwijsgek, GNU Free documentation license