Lepelaar, www.ivnvechtplassen.org

Lepelaar Cynthia dood door hoogspanningskabels

22-JAN-2010 - Op aanwijzingen vanuit Nederland werd op 19 januari lepelaar Cynthia dood aangetroffen onder een hoogspanningsleiding in het zuid Spaanse natuurreservaat Isla Cristina (Huelva).

Bericht uitgegeven op vrijdag 22 januari 2010

Op aanwijzingen vanuit Nederland werd op 19 januari lepelaar Cynthia dood aangetroffen onder een hoogspanningsleiding in het zuid Spaanse natuurreservaat Isla Cristina (Huelva).

Al enkele dagen dood
De vinder (Jesús Chaves) meldde dat het dier niet mager was en hooguit enkele dagen dood was. Hij heeft de zender verwijderd en zendt deze terug naar Nederland. De zender kan dan hopelijk nogmaals gebruikt worden.

Naamgenoot
Gezenderde lepelaar Cynthia was vernoemd naar een medewerker van Natuurmonumenten: Cynthia Borras. Zij werkte mee aan het zenderen van de lepelaars. "Hoogspanningskabels zijn een ramp voor vogels. Vooral jonge en onervaren vogels vliegen er nogal eens tegenaan.  Soms raken ze dan even buiten westen en zijn ze veelal nog wel te helpen. Helaas was het voor lepelaar Cynthia te laat. Het is gemakkelijker te accepteren als een dier door natuurlijke oorzaken dood gaat dan als het door menselijke oorzaken gebeurt", aldus Cynthia. Lepelaar Cynthia en eerder lepelaar Harry (dood geschoten) zijn helaas een onnatuurlijke dood gestorven.

Hoogspanningsleidingen
Van alle geregistreerde niet-natuurlijke doodsoorzaken staat dood door jacht bovenaan de lijst en aanvaringen met hoogspanningsleidingen is nummer twee. Ieder jaar worden er dode lepelaars aangetroffen die vaak dezelfde kwetsuren laten zien: poten gebroken, het vel van de borst, vleugels geknakt. Allemaal kenmerken van een aanvaring met kabels in het luchtruim.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: IVN Vecht en Plassengebied