Lepelaars, wikipedia, I, the copyright holder of this work, hereby release it into the public domain. This applies worldwide.

Eerste lepelaars in duinmeer Quakjeswater

7-APR-2010 - De eerste lepelaars zijn gearriveerd bij het Quakjeswater, Voornes Duin (ZH). Het eiland waar ze op broeden, is goed te zien vanaf het uitkijkpunt. Kom zelf kijken naar deze mooie witte vogels.

Bericht uitgegeven op woensdag 7 april 2010

De eerste lepelaars zijn gearriveerd bij het Quakjeswater, Voornes Duin (ZH). Het eiland waar ze op broeden, is goed te zien vanaf het uitkijkpunt. Kom zelf kijken naar deze mooie witte vogels.

Later dan ooit
Sinds begin jaren ’90 broedt er elk jaar een kolonie lepelaars in het duinmeer Quakjeswater in Voornes Duin. Boswachter Han Meerman: 'Meestal arriveren de eerste lepelaars begin februari, soms zelfs eind januari. Dit jaar zijn ze later dan ooit door de lange, strenge winter.'

De eerste lepelaars zijn dit jaar op 24 februari gezien. Dit zijn de vogels die de winter in Zuid-Europa doorbrachten. Deze eerste vogels zitten al op eieren. De komende tijd arriveren nog lepelaars die helemaal uit Afrika komen.

Foto: Lea LacopoAantal nesten schommelt
Het aantal broedparen in de kolonie schommelt nogal. 'Elk jaar tel ik in september de nesten. Na een piek in 1998 met ruim 300 nesten schommelt het aantal de laatste jaren tussen de 100 en 200. Toevallig telde ik de afgelopen twee jaar 195 nesten', vertelt boswachter Meerman.

Trektocht van de lepelaar

Wilt u weten waar lepelaars overwinteren en hoe hun trektocht verloopt? Om meer te weten te komen over de trek van de lepelaars zijn een aantal lepelaars op Schiermonnikoog via een satelliet gevolgd.

Zelf kijken
Vanaf het vrij nieuwe uitkijkpunt in Quakjeswater is de kolonie te bespieden. Vanaf kun je de lepelaars zien overvliegen. Neem zelf een verrekijker mee of gebruik de vaste verrekijker op het uitzichtpunt. Er loopt een wandelroute langs dit uitkijkpunt: Quackroute, rood gemarkeerd, 3 km, startpunt is de parkeerplaats aan de Duindijk in Hellevoetsluis.

Lees meer over de lepelaar op de website van Vogelbescherming Nederland.

Bron en meer informatie: Natuurmonumenten
Foto: Lea Lacopo, GNU-license for free documentation