Ooievaar

Voorjaarsboden in De Wieden

25-JAN-2010 - Hoewel de winter nog niet voorbij is, maken veel dieren zich alweer op voor het voorjaar. In het natuurgebied De Wieden kwamen de beheerders al verschillende mooie voorbeelden tegen van dieren met lentekriebels, zoals aalscholvers, ooievaars, koolmezen en pimpelmezen.

Bericht uitgegeven op maandag 25 januari 2010

Hoewel de winter nog niet voorbij is, maken veel dieren zich alweer op voor het voorjaar. In het natuurgebied De Wieden kwamen de beheerders al verschillende mooie voorbeelden tegen van dieren met lentekriebels, zoals aalscholvers, ooievaars, koolmezen en pimpelmezen.

De Wieden is een meren- en moerasgebied in de Kop van Overijssel. Samen met het aangrenzende natuurgebied de Weerribben vormt het één van de belangrijkste laagveenmoerassen van Europa. Beheerders van Wieden kwamen al verschillende voorjaarsboden tegen.

Aalscholvers zijn echte vroege vogels: als één van de eersten slaan ze aan het broeden. Op dit moment raken ze weer mooi in hun prachtkleed. Het duurt dan niet lang meer voor ze op hun nesten gaan zitten (rond eind januari, begin/midden februari). Ook de ooievaars krijgen het voorjaar al weer in hun kop. Ze hebben het nest bij Wanneperveen weer weten te vinden en de eerste kleppergeluiden zijn al te horen.

Andere vogels die van zich laten horen zijn de kool- en pimpelmezen. Deze laten hun lied al weer regelmatig klinken in de Wieden.

De laatste voorjaarsgast in deze rij: boswachter Ronald Messemaker trof gisteravond een egeltje bij het kattenvoer voor zijn deur.


Bron: Natuurmonumenten
Foto's: Martin Chick (ooievaar) en IVN Vecht & Plassengebied (pimpelmees)