vuursalamander zet larven af

Eerste vuursalamanders

Stichting RAVON
31-JAN-2010 - De eerste vuursalamanders van 2010 zijn waargenomen en dat niet alleen, ook de eerste afzetting van larven is gezien. Dit is voor Nederland de vroegste waarneming ooit van een vrouwtje dat larven aan het leggen is. Tot dusver gold een waarneming van de eerste week van februari (in 2001) als vroegste.

Bericht uitgegeven door RAVON op zondag 31 januari 2010

De eerste vuursalamanders van 2010 zijn waargenomen en dat niet alleen, ook de eerste afzetting van larven is gezien. Dit is voor Nederland de vroegste waarneming ooit van een vrouwtje dat larven aan het leggen is. Tot dusver gold een waarneming van de eerste week van februari (in 2001) als de vroegste.

Op donderdag 21 januari heeft een waarnemer van RAVON de eerste actieve vuursalamanders gezien. Hij heeft maar liefst 5 stuks geteld. Op bijgaande foto is het bewuste vrouwtje te zien dat larven in het water legt.

Onder gunstige weersomstandigheden kunnen vuursalamanders het hele jaar actief zijn. De vuursalamander is onze enige landsalamander. In tegenstelling tot de watersalamander legt de vuursalamander geen eitjes maar komen larven direct ter wereld. Het afzetten van larven gebeurt vooral tussen maart en juni, hoewel ook Nederlandse waarnemingen bekend zijn van pasgeboren larven in november.

Tekst: Elvira Werkman, RAVON
Foto: een RAVON vrijwilliger