Een ziek of dood amfibie: wat nu?

Stichting RAVON
15-APR-2020 - De wereld is momenteel in de ban van infectieziekten en de bestrijding hiervan. De huidige coronapandemie heeft overeenkomsten met de wereldwijde crisis die amfibieën treft. Deze uitstervingscrisis heeft vele redenen, waaronder de verspreiding van infectieziekten door de overexploitatie van wilde dieren en de globalisering.

De oorzaken voor de snelle en zorgwekkende achteruitgang van amfibieën wereldwijd zijn veelal menselijk. Onder andere door het vernietigen van het leefgebied, illegale handel en de verspreiding en introductie van nieuwe ziekteverwekkers is bijna veertig procent van de amfibiesoorten met uitsterven bedreigd.

De meest tot de verbeelding sprekende ziekteverwekker is de amfibieschimmel Batrachochytrium salamandrivorans (Bsal). Deze van oorsprong Aziatische schimmel is via de wereldwijde handel in amfibieën naar Europa gekomen. Nagenoeg alle Europese salamandersoorten zijn gevoelig voor deze schimmel. Dit heeft ertoe geleid dat de vuursalamander in Nederland met 99,9% is achteruitgegaan.

Europese samenwerking

Een Europees consortium heeft de afgelopen jaren ingezet op het verkrijgen van kennis over onder andere de verspreiding van de schimmel Bsal in Europa. Op de website BsalEurope.com (in het Engels) is veel informatie te vinden. Eén van de onderdelen is om zoveel mogelijk informatie te krijgen over de verspreiding van de schimmel in Europa, en dus ook in Nederland. Uitbraken kunnen in principe overal opduiken en veel uitbraken van Bsal en andere ziekteverwekkers worden bij toeval ontdekt en gemeld door voorbijgangers. Als een uitbraak in een vroeg stadium wordt gemeld, biedt dat mogelijkheden tot controle. Iedereen kan dus een belangrijke bijdrage leveren. 

Meld zieke en dode amfibieën (en reptielen!)

In de animatie wordt uitgelegd wat u kunt doen als u een ziek of dood amfibie ziet in Nederland of in het buitenland. Uiteraard geldt dit ook als u een ziek of dood reptiel ziet! Zo zijn we bijvoorbeeld ook geïnteresseerd in een schimmelziekte bij slangen.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Killerschimmel Bsal, systeem voor vroege waarschuwing en preventie (Bron: BsalEurope)

Maakt u alstublieft goede foto’s, noteer datum, soort, en locatie en, indien u een vergunning heeft, neemt u dan het dode dier dubbel verpakt mee en bewaar het in de vriezer. Neem dan contact op met RAVON

#staysafe

Wellicht ten overvloede, maar houd u bij het betreden van natuurgebieden aan de regels van de terreinbeheerders en denk aan de anderhalve meter ‘social distancing’. Meldingen uit de tuin zijn ook erg waardevolle bijdragen!

Meer informatie

Tekst: Annemarieke Spitzen en Maarten Gilbert, Stichting RAVON
Foto's en film: BsalEurope