grote zilverreiger

Recordaantallen vogels in de Biesbosch

30-JAN-2010 - In Nationaal Park de Biesbosch verblijven op dit moment door de strenge vorst van de afgelopen dagen ruim 200 grote zilverreigers. Nooit eerder waren er in Nederland zoveel zilverreigers bij elkaar. Ook zijn er vele tienduizenden eenden en ganzen neergestreken. De vogels zitten in de open Biesboschkreken omdat veel water elders in Nederland is dichtgevroren.
Bericht uitgegeven op zaterdag 30 januari 2010

In Nationaal Park de Biesbosch verblijven op dit moment door de strenge vorst van de afgelopen dagen ruim 200 grote zilverreigers. Nooit eerder waren er in Nederland zoveel zilverreigers bij elkaar. Ook zijn er vele tienduizenden eenden en ganzen neergestreken. De vogels zitten in de open Biesboschkreken omdat veel water elders in Nederland is dichtgevroren.
 
 
  Grote zilverreiger
Grote groepen zilverreigers zijn zelden te zien. De vogels gaan meestal in hun eentje op zoek naar voedsel. In periodes van echte kou zoeken ze elkaar op en gaan ze bij elkaar zitten. Dat levert spectaculaire beelden op.

Deze sierlijke spierwitte reiger verblijft meestal in de Oostvaardersplassen. Die plassen zijn nu bevroren en dus vluchten grote aantallen watergebonden vogels naar de Biesbosch. Er verblijven op dit moment zelden geziene aantallen brandganzen (30.000), smienten (15.000) en roerdompen (enige tientallen).

De vlucht van de vogels onderstreept het belang van de recente uitbreiding van het nationaal park. Door de uitbreiding is het gebied aangesloten op het rivierensysteem. De doorstroming van het bovenwater zorgt ervoor dat veel water open blijft.

Bron en meer informatie: Staatsbosbeheer 
Foto: Marek Szczepanek, Wikipedia Commons