Ransuil vierkant

Uilen in het Dwingelderveld

4-FEB-2010 - Het is buiten nog steeds koud en de uilen zoeken beschutting in een oude den of jeneverbes in het Dwingelderveld. In de dichte takken en naaldenstructuur zitten ze rechtop en vlak bij elkaar alsof ze elkaar warmte kunnen geven.

Bericht uitgegeven op donderdag 4 februari 2010

Het is buiten nog steeds koud en de uilen zoeken beschutting in een oude den of jeneverbes in het Dwingelderveld. In de dichte takken en naaldenstructuur zitten ze rechtop en vlak bij elkaar alsof ze elkaar warmte kunnen geven.

Braakballen
Onder de boom of struik liggen tal van braakballen en de nodige uilenmest.
Op een plekje in het Dwingelderveld
 
  Ransuil
(Drenthe) zitten tot wel 27 uilen dicht bij elkaar. Een zacht wieeeeeeeeeeeee wieeeeeeeeeeeeeeeeeeee kun je horen alsof ze met elkaar praten. Een aantal braakballen neemt boswachter Andre Donker mee voor onderzoek. 

Botjes van muizen
In de braakballen zitten botjes van muizen; daaraan kun je zien wat op dit moment hun hoofdvoedsel is. Vaak zijn het veldmuizen die nu op het menu staan en ook nu blijkt dat dit het geval is. Zelfs een vogeltje is opgepeuzeld, getuige een paar veerresten en een snaveltje. Nu de sneeuw bijna weg is kunnen de uilen wel bij de muizen komen, maar dat is wel een paar weken moeizaam geweest. Met 12 graden onder nul geven de uilen nog geen krimp, het verenkleed is erg dicht en vormt een goede isolatie. Nog even volhouden: het voorjaar is in aantocht.

Bron en meer informatie: Natuurmonumenten
Foto: SOVON Vogelonderzoek Nederland