blauwe reiger

Blauwe reigers, lefgozers of watjes?

Sovon Vogelonderzoek Nederland
23-FEB-2010 - De weerman zei het van de week toch echt op tv. Deze week wordt de warmste week in 2010 tot nu toe. Zouden we dan eindelijk verlost zijn van kou en sneeuw? De blauwe reigers krijgen het nu op de heupen en beginnen met takken te slepen, maar ze hebben een zware tijd achter de rug.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op dinsdag 23 februari 2010

  

De weerman zei het van de week toch echt op tv. Deze week wordt de warmste week in 2010 tot nu toe. Zouden we dan eindelijk verlost zijn van kou en sneeuw? De blauwe reigers krijgen het nu op de heupen en beginnen met takken te slepen, maar ze hebben een zware tijd achter de rug.

 

Het moet toch wel bijzonder zijn om voor het eerst sinds lange tijd niet meer ’s ochtends de autoruiten te hoeven krabben. Ook de vogels merken deze verandering. De blauwe reigers zijn inmiddels begonnen met het verslepen van de eerste takken om aan kroost te beginnen. De afgelopen maanden hebben ze het zeer zwaar gehad en is menig blauwe reiger gesneuveld. Op de overgebleven exemplaren rust de zware taak om de stand weer zo snel mogelijk te herstellen. Langdurige kou en sneeuw zijn funest voor de blauwe reigers, die hoofdzakelijk leven van vissen, muizen en mollen. Watjes dus eigenlijk.

 

Toch is de blauwe reiger ook wel weer een lefgozer. Eeuwenlang was het eigenlijk maar een schuwe vogel die ver verwijderd bleef van de menselijke omgeving, maar hij heeft zijn natuurlijke schuwheid afgelegd en is bijvoorbeeld in Amsterdam hondsbrutaal. Er zijn zelfs verhalen bekend van vissers die ineens vissen uit hun emmer misten omdat de blauwe jaap - koosnaam voor de blauwe reiger - wel heel gemakkelijk aan zijn maaltje was gekomen door een ferme uithaal in de emmer.

 

Op sites als birdpix.nl en waarneming.nl zijn foto’s te zien van blauwe reigers die bijvoorbeeld een snoek, dodaars of mol hebben gevangen. Een paar jaar geleden was er zelfs een fotograaf die een blauwe reiger die een jong grijs konijntje had gevangen wist te fotograferen. Een schitterende foto, maar met een trieste afloop (voor het konijn). Dus toch geen watjes?

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: IVN Vecht & Plassengebied