kleine vos heide klein

Vlinders in je tuin

De Vlinderstichting
22-MRT-2010 - De vlinders zijn eindelijk ontwaakt uit hun winterslaap. Vooral vorige woensdag en donderdag, op die zonnige dagen, zijn er veel citroenvlinders en kleine vossen gezien. Veel waarnemingen komen uit tuinen.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op maandag 22 maart 2010

De vlinders zijn eindelijk ontwaakt uit hun winterslaap. Vooral vorige woensdag en donderdag, op die zonnige dagen, zijn er veel citroenvlinders en kleine vossen gezien. Veel waarnemingen komen uit tuinen.

Omdat veel mensen van kleur in hun tuin houden zijn er op dit moment vaak al wel bloeiende planten in de tuin. Voor de vroege voorjaarsvlinders is dat erg aantrekkelijk. Na de lange winter zijn ze uitgeput en hebben ze veel behoefte aan nectar om weer bij te tanken. Buiten tuinen bloeit nog maar erg weinig. Het eerste klein hoefblad komt voorzichtig boven de grond en over een poosje zullen ook wilg en sleedoorn bloeien, maar op dit moment zijn de vlinders vooral in tuinen te vinden. De ‘eeuwigbloeiende’ heide is één van de bloeiende planten waarop je vlinders aan kunt treffen, maar zelfs op krokus komt nog wel eens een vroege kleine vos. De Vlinderstichting wil graag weten welke vlinders gedurende het jaar in tuinen voorkomen en is daarom gestart met de tuinvlindertelling. Door de vlinders in je tuin te tellen, kun je meten hoe het met de natuur in je omgeving is gesteld.

Meedoen is eenvoudig: je kan op de website van vlindermee per maand het grootste aantal doorgeven dat je van elke soort in je tuin waarnam. Ook als er weinig of geen vlinders vliegen mag je dit melden. Kijk regelmatig, minimaal een maal per week naar de vlinders in je tuin. Registreer je eenmalig als maandelijkse vlinderteller en voer aan het eind van iedere maand het maximale aantal exemplaren dat je in die maand hebt gezien in. De waarnemingen kunnen online worden doorgeven of er kan een papieren formulier worden gebruikt. Het maakt niet uit of je de vlinders op een bloem hebt gezien of al fladderend door de lucht, als het maar in je tuin was. Belangrijk is wel dat vlinders niet dubbel geteld worden. Daarom schrijf je per maand alleen het grootste aantal vlinders op die je op éénzelfde moment hebt gezien. Op deze manier ben je al waarnemer van de populaties van tuinvlinders en draag je bij aan een betere kennis van de natuur. Tegelijk ontdek je meer van de rijkdom van je eigen tuin!

Tekst en foto's: Kars Veling, De Vlinderstichting