zwartkop mannelijk GNU

Zingende zwartkop in februari

Sovon Vogelonderzoek Nederland
2-MRT-2010 - De eerste zingende zwartkop is alweer gemeld en nog wel in het noorden van ons land - in Groningen - en ook nog eens in februari. Het voorjaar is dan toch echt begonnen.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op dinsdag 2 maart 2010

De eerste zingende zwartkop is alweer gemeld en nog wel in het noorden van ons land - in Groningen - en ook nog eens in februari. Het voorjaar is dan toch echt begonnen.

 

Voor vogelaars is het altijd een sport om de eerste tjiftjaf, boerenzwaluw of zwartkop van het jaar te zien. Uiteraard voor de eigen lijst, maar het is ook leuk om te kijken of je de eerste vogel landelijk hebt waargenomen. In de infobox van SOVON kregen we van iemand uit Groningen al het verheugende bericht dat hij een zingende zwartkop voor zijn raam had. Hij schrijft:

‘Sinds afgelopen vrijdag heb ik een zwartkopman in de tuin. Hij eet onder andere van het gestrooide vet. Gisterochtend om 08.00 begon hij ineens te zingen. En niet zo'n klein beetje ook. Een uur later zelfs voluit. Dat ze wel eens bij ons overwinteren is bekend maar al zo vroeg in het jaar zingen is wel heel bijzonder. Hij is duidelijk aan mensen gewend want op een gegeven moment zat ie op twee meter afstand van m'n keukenraam vrij, in een nog kale kamperfoeliestruik, te zingen. Lekker dichtbij om hem eens goed te bekijken. Nu waren ook z'n trillende keelveren mooi te zien.’

 

Dat betekent dus een zingende zwartkop in februari. Dat is toch wel heel vroeg. Het is niet helemaal duidelijk of het een overwinteraar was die de winter heeft overleefd en bij het lengen van de dagen de voorjaarskriebels heeft gekregen, of dat het echt een exemplaar is dat heel vroeg uit zijn overwintergebied is teruggekeerd. Ik vermoed het eerste. Maar goed, het voorjaar is hierbij officieel van start gegaan.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Michael Apel, GNU Free Documentation License