Dode snoek

Massale vissterfte door langdurige sneeuw

Stichting RAVON
14-MRT-2010 - In een veenplas bij de Brabantse plaats Sint-Oedenrode is de afgelopen week massale vissterfte geconstateerd. Naar schatting is zeker 80 procent van de vispopulatie omgekomen tijdens de langdurige vorstperioden met sneeuw deze winter. RAVON ontving een melding van een ooggetuige.

Bericht uitgegeven door RAVON op zondag 14 maart 2010

In een veenplas bij de Brabantse plaats Sint-Oedenrode is de afgelopen week massale vissterfte geconstateerd. Naar schatting is zeker 80 procent van de vispopulatie omgekomen tijdens de langdurige vorstperioden met sneeuw deze winter. RAVON ontving een melding van een ooggetuige.

Zodra het ijs op het water begint te smelten, wordt pas duidelijk wat de winter heeft gedaan met bepaalde vispopulaties: dode vissen komen bovendrijven. Dit kan soms om grote aantallen gaan; vooral na strenge winters met langdurige perioden met een sneeuwlaag op het ijs. Door de sneeuw kan geen licht meer door het ijs heen vallen waardoor de waterplanten geen zuurstof kunnen aanmaken. De vissen sterven als gevolg van zuurstoftekort. Het is een natuurlijk verschijnsel dat hierdoor ieder jaar weer slachtoffers vallen.


Opgeviste dode paling


Dode snoek

Tekst: Elvira Werkman, RAVON
Foto's: Jeanne Soetens