Tjiftjaf

Over tjiffen en fitissen

Sovon Vogelonderzoek Nederland
16-MRT-2010 - Half maart betekent tjiftjaffentijd. De eerste werden al begin februari gezien maar dat zullen overwinteraars geweest zijn. Nu de temperatuur stijgt komen er meer en meer terug en beginnen ze te zingen. Dit geldt niet voor de fitis. Die wordt pas eind maart verwacht.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op dinsdag 16 maart 2010

Half maart betekent tjiftjaffentijd. De eerste werden al begin februari gezien maar dat zullen overwinteraars geweest zijn. Nu de temperatuur stijgt komen er meer en meer terug en beginnen ze te zingen. Dit geldt niet voor de fitis. Die wordt pas eind maart verwacht.

Ieder jaar wordt het (vroege) voorjaar weer ingeluid door zingende tjiffen. Medio maart is steevast de tijd dat ze massaal terugkeren naar ons land. De tjiftjaf lijkt erg veel op de fitis, alleen is de tjiftjaf over het algemeen wat bruiner getint dan de groenig getinte fitis. Ook de pootkleur van beide soorten verschilt. De tjiftjaf heeft donkere poten, de fitis over het algemeen lichte poten.


Tjiftjaf

Pas over twee weken worden de eerste fitissen terug verwacht. Dus mocht u op dit moment denken dat u een fitis heeft gezien, dan is de kans het grootst dat het toch een tjiftjaf is geweest. Ook tjiftjaffen kunnen soms lichtere poten hebben.

Heerlijk toch dat voorjaar!?

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Aleph, Wikimedia Commons, Creative Commons Attribution - Share Alike 2.5 Generic license