Bont zandoogje op sleedoorn

Sleedoorn trekt vlinders

De Vlinderstichting
12-APR-2010 - Terwijl de wilg al flink over zijn hoogtepunt heen is staat de sleedoorn op sommige plaatsen goed in bloei. Deze opvallende wit bloeiende struiken zijn overal, ook in het stedelijk gebied, aanwezig en trekken veel vroege vlinders.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op maandag 12 april 2010

Terwijl de wilg al flink over zijn hoogtepunt heen is staat de sleedoorn op sommige plaatsen goed in bloei. Deze opvallende wit bloeiende struiken zijn overal, ook in het stedelijk gebied, aanwezig en trekken veel vroege vlinders.

Foto: Kars VelingZeker zolang er nog niet veel andere planten bloeien is sleedoorn een gewilde plant voor voorjaarsvlinders. Sleedoorn staat veel in hagen en bosranden in het buitengebied, maar is ook vaak aanwezig in stad en dorp, in aangeplant bosplantsoen. Voordat de bladeren uitlopen komen de witte bloemen tevoorschijn. Nu en de komende dagen zien we overal die prachtig witte struiken. Het is zeker de moeite waard om daar op zoek te gaan naar vlinders. Zoek daarvoor struiken die lekker zonnig staan, maar die niet de volle wind vangen. Je kunt op sleedoorn vrijwel alle vlinders die nu actief zijn tegenkomen. Zelfs het bont zandoogje (foto rechts), dat niet vaak op nectarplanten te vinden is, kun je er van zien drinken. Klein koolwitje en klein geaderd witje zijn er beide op te vinden, maar ook dagpauwoog, kleine vos en gehakkelde aurelia zijn er gek op. Met deze warme en zonnige dagen gaat de bloei van sleedoorn erg snel. Veel sleedoorns staan nu op het punt van in bloei komen of bloeien al. Met een beetje aanhoudend mooi weer zijn ze over een week al wel ongeveer uitgebloeid. Voor de vlinders is dat geen probleem, want dan komen ook allerlei andere bloemen in bloei waar ze hun nectar uit kunnen halen.

Foto: Kars Veling

Tekst en foto's: Kars Veling, De Vlinderstichting