Edelhert in Oostvaardersplassen, GNU Free Documentation License.

Edelherten met een zendertje

22-APR-2010 - De komende tijd volgt Natuurmonumenten terreingebruik en trekgedrag van edelherten zonder ze te verstoren. Daarvoor krijgen de dieren een halsband met een zendertje om.

Bericht uitgegeven op donderdag 22 april 2010

De komende tijd volgt Natuurmonumenten terreingebruik en trekgedrag van edelherten zonder ze te verstoren. Daarvoor krijgen de dieren een halsband met een zendertje om.

Foto: Gerard MHet is voor het eerst dat het trekgedrag van edelherten in ons land gevolgd en vastgelegd wordt. Door ongeveer 15 dieren in Nationaal Park Veluwezoom te voorzien van een gps-zendertje, wil Natuurmonumenten bekijken hoe en wanneer de dieren door de natuurgebieden trekken, wat de rol is van beheer en welke invloed verstoring of barrières hebben op het gedrag. De kennis die dat oplevert, kan worden gebruikt bij het beheer en de inrichting van natuurgebieden.

Er zijn maar weinig natuurgebieden in Nederland groot genoeg voor het edelhert. Overheden en natuurorganisaties hebben afgesproken dat er meer natuurgebieden met elkaar verbonden worden. Soms door nieuwe natuurgebieden te ontwikkelen, of door ecoducten aan te leggen of rasters te verwijderen. Met het onderzoek kan Natuurmonumenten bekijken wat vergroting van leefgebieden betekent voor de dieren. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer drie jaar.

Meer informatie en een filmpje van een hinde met zender: Natuurmonumenten
Foto: Gerard M; GNU License for Free Documentation