Burlend edelhert

Beleef het bronstspektakel in Brabant

ARK Rewilding Nederland
2-SEP-2018 - Eind september kunnen bezoekers op zoek naar bronstige edelherten in Het Groene Woud. Brabants Landschap, ARK Natuurontwikkeling en SPPiLL organiseren in de herfst weer bronstexcursies naar deze koningen van het woud. De excursies beginnen twee weken later dan afgelopen jaar, omdat toen bleek dat de indrukwekkende paartijd in het edelhertengebied later op gang kwam dan gedacht.

De verwachting is dat dit najaar het bronstspektakel heviger zal zijn doordat de jonge mannetjes van vorig jaar inmiddels ouder en dominanter zijn. Zij zullen zich met af en toe flink wat wapengekletter willen laten gelden, in een poging de vrouwelijke edelherten voor zich te winnen en te dekken. Dit zal invloed hebben op het jaarlijkse paringsritueel met imposante burlgeluiden, grote geweien, (dreigende) gevechten en de verspreiding van luchtjes.

Hoewel ze zich afgelopen bronstperiode wel vaak lieten zien, werd er vorig jaar nog weinig geburld omdat de mannelijke herten eerst moesten uitvinden wat de beste plekken zijn om hun rivalen te imponeren en om de gunst van de hindes te strijden. Afgelopen jaar was de eerste bronsttijd van de dieren in hun nieuwe gebied, waardoor ze nog moesten wennen aan hun terrein. In maart 2017 is een roedel edelherten uitgezet in het natuurgebied de Scheeken. Met hun specifieke gedrag en graasgewoonten zorgen de edelherten voor meer leven in het landschap.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

De koning van Het Groene Woud (Bron: Mark Kapteijns)

Bronstbezoek

Van 26 september tot en met 27 oktober zijn er elke woensdag- en zaterdagavond excursies naar de burlende en strijdende herten. Op maandag 1 en 15 oktober zijn er extra bronstexcursies. De excursies worden begeleid door ervaren gidsen van Brabants Landschap, ARK Natuurontwikkeling en SPPiLL (Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde). Het volledige overzicht met excursiedata is te vinden op www.edelherteninhetgroenewoud.nl. Voor alle excursies geldt dat deelnemers zich dienen aan te melden en er een maximum is van 15 personen per groep. Deelname kost 6,50 euro per deelnemer. Deze prijs is inclusief 1 kop koffie of thee bij bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd in Liempde. Van deze prijs vloeit € 1,50 terug naar het edelhertenproject. De excursies op 10, 13 en 27 oktober zijn exclusief en gratis voor beschermers van Brabants Landschap.

Aanmelden kan via www.edelherteninhetgroenewoud.nl.

Tekst: Karsten Reiniers, ARK Natuurontwikkeling en Maureen Beckers, Brabants Landschap
Foto: Christian Gusa
Film: Mark Kapteijns, Brabants Landschap