Edelhert in het Groene Woud

Herten en hindes langs de edelhertenboulevard

ARK Rewilding Nederland, Brabants Landschap
7-NOV-2021 - De afgelopen weken was het in het edelhertengebied in Het Groene Woud een stuk drukker dan normaal. Honderden mensen genoten van de jaarlijkse bronsttijd bij de Brabantse herten. Niet alleen was de belangstelling voor de excursies met een gids groot, ook gingen veel bezoekers zelf op zoek naar de dieren. De Monnikenweg in Best werd soms zelfs wel de ‘edelhertenboulevard’ genoemd.

Veel te zien

Net als afgelopen jaar waren de begeleide bronstexcursies binnen no-time volgeboekt. Zestien excursies met in totaal 240 deelnemers gingen met gidsen van Brabants Landschap, Gastvrij Liempde en ARK Natuurontwikkeling op pad. Met het mooie nazomerweer was vaak duidelijk te zien hoe het plaatshert alle andere mannelijke herten - zijn concurrenten in de strijd om de dames - wegjoeg. Maar zelfs tijdens de enige excursie in de stromende regen, op een zondagochtend, lieten de edelherten zich zien. Ook het flemen van de mannelijke herten, die hun bovenlip omhoog trekken om de bronstlucht van een hinde op te snuiven, kon goed worden bewonderd. Met een klein gevoelig orgaan in het gehemelte ‘proeven’ ze dan welke hinde bereid is om te paren.

Naast het bronstgedrag, viel er nog veel meer te ontdekken. De edelherten zorgen met hun graasgedrag en graasgewoonten voor meer leven in het landschap. Ze maken bijvoorbeeld letterlijk plaats voor allerlei andere dieren en planten. Naast dassensporen werden tijdens de excursies onder meer boomkikkers, reeën, zwarte specht, bosuil en een hazelworm gezien of gehoord.

Bezoekers genieten van de edelhertenbronst in Het Groene Woud

 Edelherten spotten bij het kijkscherm

Edelhertenboulevard

De beste locatie om de edelherten te spotten was heel lang langs de Monnikenweg, het werd soms ook wel de ‘edelhertenboulevard’ genoemd. Vanaf deze weg konden wandelaars de dieren prima bekijken. Hier waren ook hertenkalfjes te zien die dronken bij hun moeder. Later in de bronstperiode lieten de edelherten zich steeds vaker verderop in het gebied zien, meer in de richting van de natuurbrug over de snelweg A2. Verder was het speciale kijkscherm deze bronstperiode weer een goede plek waar regelmatig herten te vinden waren. Onverwachte momenten leverden veel enthousiaste reacties op. Zoals het moment waarop een ‘bos met takken’ opeens in de bosrand begon te bewegen en het toch een hert met een groot gewei bleek te zijn!

Burlend edelhert

Meer informatie

Tekst: ARK Natuurontwikkeling en Brabants Landschap
Foto's: Marco Renes, Brabants Landschap; Bram Houben, ARK Natuurontwikkeling; Arnold van den Broek; Harry Fiolet