Edelhert hinde, GNU Free Documentation License

Rustpauze zenderen edelherten

5-MEI-2010 - De komende maanden zal Natuurmonumenten geen zenders aanbrengen bij de herten in Nationaal Park Veluwezoom. Het onderzoek gaat wel gewoon door.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

De komende maanden zal Natuurmonumenten geen zenders aanbrengen bij de herten in Nationaal Park Veluwezoom. Het onderzoek gaat wel gewoon door.

Hinde (Foto: Traroth; GNU Free Documentation Licence)De komende tijd neemt Natuurmonumenten een rustpauze in acht als het gaat om het aanbrengen van zenders bij de edelherten in Nationaal Park Veluwezoom. Om de zenders te kunnen aanbrengen moeten de herten namelijk verdoofd worden door een dierenarts. Nu de hindes jongen hebben, willen ze ze niet onnodig verstoren. Pas komende winter willen ze met deze dieren verder gaan.

Ook voor de mannetjes, de herten, is het nu geen geschikt moment. Het gewei is aan het 'opzetten', dat wil zeggen dat het aangroeit en dat de bast nog kwetsbaar is. Na het opzetten van het gewei en nog voor de bronst, half juli tot en met de eerste week van augustus, zal het zenderen van herten worden hervat.

Het onderzoek gaat ondertussen gewoon door. De twee hindes die al een zender dragen, worden via gps op afstand gevolgd. Volg het zenderonderzoek op deze site.

Bron: Natuurmonumenten