Bont dikkopje is laat

De Vlinderstichting
19-MEI-2010 - De eerste waarnemingen van het bont dikkopje zijn gedaan. De afgelopen jaren was de soort al vanaf begin mei actief, met de piek rond midden mei. De kou heeft nu dus gezorgd voor een vertraagd uitkomen.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op [publicatiedatum]

De eerste waarnemingen van het bont dikkopje zijn gedaan. De afgelopen jaren was de soort al vanaf begin mei actief, met de piek rond midden mei. De kou heeft nu dus gezorgd voor een vertraagd uitkomen.

Bont dikkopje zonnend, 15 mei 2010 (Foto: Kars Veling)Het bont dikkopje is een vrij zeldzame vlinder. Hij is te vinden in Zuid Nederland (vooral in Noord-Brabant en op een enkele plek in Limburg), in Twente en in het oosten van de Achterhoek. Het is een typische soort van de overgangen van vochtige heide naar bos, maar ook in vochtige bossen zelf is hij te vinden. De eerste vlinders zijn de afgelopen dagen gemeld uit de Kampina, de Lanschotse heide, de Geelders en Oisterwijk, allen in Noord-Brabant gelegen. Volgens de vliegtijdvoorspelling van De Vlinderstichting en De Natuurkalender, die dagelijks wordt bijgewerkt met de actuele weersomstandigheden, wordt de piek van de soort dit jaar pas begin juni verwacht. Dit terwijl die piek normaal gesproken rond half mei valt. De langdurige lage temperaturen zijn hier de oorzaak van. De ontwikkeling verloopt namelijk veel trager bij lage temperaturen. In 2007 vlogen de meeste bont dikkopjes al begin mei, want de winter was toen zacht en april erg warm. Een warme periode in de komende weken kan de vliegtijd alsnog wel wat vervroegen, maar het blijft altijd later dan we de afgelopen jaren gewend waren.

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting