Jonge vosjes in beeld (VIDEO)

Zoogdiervereniging
29-MEI-2010 - Binnenkort mogen ze met moeders mee gaan jagen, maar nu is het nog vooral onderzoeken. Bekijk de twee jonge vosjes in de nacht.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op [publicatiedatum]

Binnenkort mogen ze met moeders mee gaan jagen, maar nu is het nog vooral onderzoeken. Bekijk de twee jonge vosjes in de nacht.

Jonge vossen worden in maart en april geboren in een klein hol onder de grond. Een worp bestaat uit 3 tot 9 jongen, maar meestal zijn het er 4 tot 5.

De eerste weken blijft de moeder bij de jongen in het hol. Daarna slaapt ze steeds vaker buitenshuis en komt ze regelmatig naar de jongen terug om ze te zogen. In die periode worden de jongen verplaatst naar een groter hol. Na vier weken gaan de jongen ook vast voedsel eten. Het mannetje verblijft niet bij de jongen, maar helpt wel met het aanslepen van voedsel.

De jongen komen na een week of vier voor het eerst buiten het hol om spelenderwijs hun spieren te sterken. Uiteindelijk neemt het vrouwtje in de loop van juni de jongen mee op jacht om ze de kneepjes van het vak te leren. Als de vosjes zes tot twaalf maanden oud zijn, worden ze zelfstandig en zoeken met name de mannetjes een eigen territorium op. Daarbij kunnen ze grote afstanden afleggen. Als er veel voedsel in een territorium is, blijft een deel van de vrouwtjes in het ouderlijk territorium hangen. Deze dieren helpen dan mee met het grootbrengen van de jongen in het volgende jaar.

Bekijk de nachterlijke beelden van twee jonge vosjes op dit Youtube filmpje van Bart Noort:

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Tekst: Vilmar Dijkstra, De Zoogdiervereniging
Video: Bart Noort