zeearend

Broedgeval zeearend in het Zwarte Meer mislukt

27-MEI-2010 - De broedpoging van de zeearend in het Zwarte Meer is voortijdig geëindigd. Mogelijk was er sprake van een onbevrucht ei, maar het is ook mogelijk dat het jong op het nest is overleden.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

De broedpoging van de zeearend in het Zwarte Meer is voortijdig geëindigd. Mogelijk was er sprake van een onbevrucht ei, maar het is ook mogelijk dat het jong op het nest is overleden.

Zeearend (Foto: IVN Vecht en Plassengebied)Op basis van het gedrag was berekend dat eind april een eventueel ei uit had kunnen komen. In de eerste weken na uitkomen zou het vrouwtje dan veelvuldig bij en op het nest te zien moeten zijn. Het tegendeel was echter het geval.

Vanaf begin mei zijn beide vogels nog wel bij het nest gezien, maar ook veelvuldig elders in het Zwarte Meer. Ook omwonenden meldden dat ze de vogels nog maar weinig zagen. De laatste week ontbreekt ieder spoor van de dieren en zwerven ze vermoedelijk in de omgeving rond. We kunnen dan ook wel vaststellen, dat er dit jaar in het Zwarte Meer geen jonge zeearend zal uitvliegen. Dit in tegenstelling tot de Oostvaardersplassen waar ook dit jaar een paar succesvol heeft gebroed. We wensen Staatsbosbeheer daar van harte geluk mee.

De broedpoging in het Zwarte Meer was het eerste wapenfeit van het paartje zeearend dat sinds zomer 2009 in dit gebied verbleef. Eerder meldden we al dat het vrouwtje nog jong was en het mannetje ook onervaren. Dat een eerste broedpoging mislukt, is dan ook niet vreemd. Dat komt zeer regelmatig voor. Maar dat maakt het niet minder jammer natuurlijk.

Komende week zal nader onderzoek worden gedaan naar het mislukken van de broedpoging. Mogelijk was er sprake van een onbevrucht ei, maar het is ook mogelijk dat het jong op het nest is overleden. Volgende week zal Natuurmonumenten hier verder over berichten.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: IVN Vecht en Plassengebied