Tien kleine boertjes op een hek…

Sovon Vogelonderzoek Nederland
22-JUN-2010 - Het broedseizoen van de Nederlandse vogels is al weer een heel eind op streek. Eigenlijk zijn alle broedvogels die vanuit Afrika moeten komen ‘binnen’ en vliegen van de meeste soorten de eerste jongen rond. Schattige taferelen spelen zich nu af op hekjes en prikkeldraad van weilanden waar jonge boerenzwaluwen braaf op een rijtje zitten te wachten tot vader of moeder terugkeert met een lekker hapje.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op dinsdag 22 juni 2010

Het broedseizoen van de Nederlandse vogels is al weer een heel eind op streek. Eigenlijk zijn alle broedvogels die vanuit Afrika moeten komen ‘binnen’ en vliegen van de meeste soorten de eerste jongen rond. Schattige taferelen spelen zich nu af op hekjes en prikkeldraad van weilanden waar jonge boerenzwaluwen braaf op een rijtje zitten te wachten tot vader of moeder terugkeert met een lekker hapje.

De boerenzwaluw is in ons land één van de bekendste boerenlandvogels. Iedere boerderij heeft wel zijn eigen jaarlijkse terugkerende broedende boerenzwaluwen. Helaas gaat het al jaren niet zo heel goed met ‘onze’ boerenzwaluwen en neemt de stand af. Het is dan ook niet zonder reden dat de boerenzwaluw zelfs op de Rode Lijst is gekomen. Alle reden voor Vogelbescherming Nederland en SOVON om in 2011 extra aandacht te besteden aan deze zwaluw in het Jaar van de Boerenzwaluw. Hierover volgt later meer informatie. 

Foto: Mila Zinkova

Op dit moment zijn de meeste hulpeloze jongen uit het nest gevlogen en zitten ze op paaltjes of draden te wachten om gevoerd te worden. Vaak zitten ze keurig in een rijtje, met broertjes en zusjes bij elkaar te wachten, regelmatig schreeuwend om aandacht (lees: eten). Er gaan honderden vliegjes, muggen en alles wat maar eetbaar is in die kleine magen. Omdat pas uitgevlogen jongen vaak nog geen angst voor mensen ontwikkeld hebben, blijven ze braaf zitten wachten en vliegen ze niet of nauwelijks weg als er mensen in de buurt komen. De broedzorg van de ouders is zo groot dat ze steeds hun roepende jongen willen volproppen met een langpootmug of rups. Staat u dan toevallig in de buurt dat trekt de ouder zich daar niks van aan en zal hij doorgaan met het voeren. Dit levert de meest schitterende foto’s op, die voorbij komen op bijvoorbeeld www.birdpix.nl. Om van te genieten en vertederend te raken.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Mila Zinkova, GNU Free Documentation License