muskusrat

Bever heeft muskusrat op kamers

27-JUN-2010 - Vrijwilligers zagen bij de beverburcht in het Harderbos in de avondschemering een volwassen bever zwemmen. Na enkele minuten meldde zich een tweede, kleiner exemplaar. Althans zo leek het.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Vrijwilligers zagen bij de beverburcht in het Harderbos in de avondschemering een volwassen bever zwemmen. Na enkele minuten meldde zich een tweede, kleiner exemplaar. Althans zo leek het.

Muskusrat (Foto: Jelger Herder)Na nog een keer goed gekeken te hebben, bleek het een muskusrat te zijn. Deze zwom meerdere malen met een rietstengel in zijn bek naar de beverburcht en dook daar onder water.

De muskusrat heeft de beverburcht als woning uitgezocht. Navraag bij deskundigen van Landschapsbeheer Flevoland leerde dat dit vaker voorkomt. Ach, de bever had waarschijnlijk nog een kamertje over.

Muskusrat
De muskusrat is eenvoudig van de bever te onderscheiden, omdat deze veel kleiner is. Daarnaast heeft de muskusrat een ronde staart en de bever een platte staart. De kleur van de pels van de muskusrat is meer lichtbruin en van de bever donkerbruin. Jonge bevers zijn bij het verlaten van de burcht ongeveer even groot als een muskusrat, maar na een jaar hebben ze al de grootte van een volwassen dier.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Jelger Herder, RAVON (www.digitalnature.org)