Nachtvlinders lokken

De Vlinderstichting
7-JUL-2010 - De meeste nachtvlinders zijn, zoals de naam al zegt, ’s nachts actief. Dat betekent dat we ze niet zo makkelijk te zien krijgen. Daarom zijn er speciale manieren ontwikkeld om toch een beeld van dat nachtleven te krijgen.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op [publicatiedatum]

De meeste nachtvlinders zijn, zoals de naam al zegt, ’s nachts actief. Dat betekent dat we ze niet zo makkelijk te zien krijgen. Daarom zijn er speciale manieren ontwikkeld om toch een beeld van dat nachtleven te krijgen.

Nachtvlinderen (foto: Kars Veling)Dat nachtvlinders op licht afkomen is algemeen bekend. Een felle lamp bij een opgespannen laken werkt bijna als een nachtvlindermagneet. Zo’n groot licht oppervlak zal door weinig vlinders over het hoofd worden gezien. Een felle gloeilamp of spaarlamp werkt al, maar voor echt goede resultaten zijn er speciale lampen verkrijgbaar, zoals HPL-lampen, ML-lampen of kwikdamplampen. Vanaf de schemering komen nachtvlinders op het licht af, hoewel veel soorten pas na middernacht verschijnen. De meeste vlinders gaan op het laken zitten waar ze dan goed te bekijken zijn. In juli zijn er erg veel soorten nachtvlinders aanwezig en hoewel het nadeel is dat het pas laat donker wordt, maakt een vol laken veel goed. Op 9 juli kunt u dat zelf meemaken tijdens de Nationala NachtvlinderNacht.

Hoewel sommigen denken dat nachtvlinders saai en bruinig gekleurd zijn gaat dat maar voor een deel op. Er zijn vele vormen en kleuren, en saai kun je een snuitvlinder echt niet noemen, terwijl de avondrood en de zomervlinder juist zeer fraai gekleurd zijn.

Foto: Kars Veling

Al voor het zesde jaar wordt door De Vlinderstichting de Nationale NachtvlinderNacht georganiseerd. Honderden mensen gaan vrijdagavond 9 juli met behulp van speciale lampen, en sommigen ook nog met een geheim zoet stroopmengsel, op pad om nachtvlinders te zien te krijgen. Op tientallen plaatsen in Nederland wordt in deze nacht gezocht naar nachtvlinders. Dat gebeurt in de eigen achtertuin, maar ook met georganiseerde excursies. Iedereen is van harte welkom om zo’n spannend gebeuren bij te wonen. Er is altijd wel een locatie bij u in de buurt, want op meer dan vijftig plaatsen wordt deze avond genachtvlinderd. Meer informatie en alle locaties vindt u op de speciale NachtvlinderNachtsite.

Tekst en foto's: Kars Veling, De Vlinderstichting