Brandts vleermuis

Bijzondere vleermuissoorten in Overijssel

Zoogdiervereniging
24-JUL-2010 - Onderzoekers hebben bijzondere vleermuissoorten gevonden in Overijssel. Het gaat om de bosvleermuis en de brandtsvleermuis.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op [publicatiedatum]

Onderzoekers hebben bijzondere vleermuissoorten gevonden in Overijssel. Het gaat om de bosvleermuis en de brandtsvleermuis.

De Zoogdieren in Overijssel doen het goed en de waarnemingen voor de digitale zoogdieratlas stromen nog steeds binnen. Af en toe worden er in Overijssel ook zeldzame en bijzondere soorten gevonden. Zo is er eind juni een bosvleermuis (Nyctalus leisleri) gevangen op het landgoed Weldam bij Goor. Deze soort is vorig jaar ook gevangen op een landgoed bij Enschede. Dit is de tweede plek in Overijssel waarvan het nu zeker is dat de bosvleermuis voorkomt.

Bosvleermuis (foto: Theo Douma)

Brandtsvleermuis
Ook de brandtsvleermuis (Myotis brandtii) is een zeldzamere soort in Overijssel. Enkele weken geleden is er een brandtsvleermuis gevangen in de omgeving van Eibergen, Gelderland. Deze gevangen vleermuis werd vervolgens gezenderd. Zo kon de vleermuis worden gevolgd naar zijn verblijfplaats. Wat bleek; het diertje woonde, met enkele van zijn soortgenoten, in een huis bij Haaksbergen. Net over de provinciegrens in Overijssel.

brandtsvleermuis (foto: J Regelink)

Niet eerder is er een zogenaamde ‘kolonie’ van deze soort in Overijssel aangetroffen. Tot dusver kwamen we soms een exemplaar van de brandtsvleermuis tegen in de winterverblijven. Zo ook afgelopen winter. Toen werd een exemplaar aangetroffen van de brandtsvleermuis in een ijskelder omgeving Dalfsen.

Vleermuizen zijn bijzondere en fascinerende zoogdieren. Het zijn de enige zoogdieren die kunnen vliegen en het zijn insecteneters. Ze hebben een nachtelijke leefwijze, dat maakt dat ze niet makkelijk zijn te lokaliseren. Maar door onder meer te luisteren met de batdetector en door ze te vangen, kunnen ze worden gevonden en op soortnaam worden gebracht.

brandtsvleermuis (foto: Zekhuis)

Voor de zoogdieratlas in Overijssel en in andere provincies zoeken we nog steeds waarnemingen en waarnemers. Misschien heeft u ook vleermuizen rondom het huis? Of konijnen? Hazen? Egels? Mollen? Muizen? Alle (in het wild levende) zoogdieren zijn van harte welkom. Geef het aan ons door!

Dit kan via www.Zoogdieratlas.nl

Tekst: Henk Mellema, Zoogdieratlas.nl/overijssel
Foto’s: bosvleermuis: Theo Douma; brandtsvleermuis (close up): J. Regelink; brandtsvleermuis: Zekhuis