huiskat met prooi

Welke muizen vangt uw kat?

Zoogdiervereniging
17-JUL-2010 - Uw huiskat kan een belangrijke bijdrage leveren aan het onderzoek naar zoogdieren in het kader van het project Zoogdieratlas.nl. Wij willen graag weten welke muizen uw kat vangt.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op [publicatiedatum]

Uw huiskat kan een belangrijke bijdrage leveren aan het onderzoek naar zoogdieren in het kader van het project Zoogdieratlas.nl. Wij willen graag weten welke muizen uw kat vangt.

Muizen en spitsmuizen zijn vaak moeilijk waar te nemen en dus ook moeilijk in kaart te brengen. Een bijzonder moment waarop deze snelle diertjes wel bestudereerd kunnen worden is als ze gepakt zijn door de huiskat, die trots de buit komt brengen. Veel eigenaren zitten daar niet op te wachten en de betreffende muizen of spitsmuizen natuurlijk al helemaal niet. Voor de wetenschap zijn deze prooien echter wel heel nuttig. Als de kattenbezitter tenminste even de moeite neemt om de prooi door te geven.

Kat met prooi (foto: Henk Heijligers)
Het verschil tussen een muis en een spitsmuis zien de meeste mensen wel, maar om welke muis het dan precies gaat is niet altijd even duidelijk. Om met zekerheid te kunnen vaststellen welke soort de kat gevangen heeft, worden kattenbezitters gevraagd een digitale foto van de dode muis te maken en die via www.zoogdieratlas.nl aan ons te sturen. Eventueel kunt u ook meerdere foto's sturen uit verschillende hoeken, met duidelijk zichtbaar kop, buik, rug en staart. Aan de hand van de foto kan de soort worden vastgesteld en de exacte locatie kan op kaart worden aangegeven.

Katten zijn prima gegevensleveranciers. Volgens gegevens van de Zoogdiervereniging worden in Nederland regelmatig bosmuizen, huisspitsmuizen en rosse woelmuizen gevangen. Daarnaast wagen enkele katten zich aan groter spul: bruine rat, mol en woelrat. Tenslotte zijn er nog de katten die met vleermuizen thuis komen. Kortom veel bruikbare waarnemingen voor de Zoogdieratlas. Zoogdieratlas.nl is een project waarbij we per provincie in kaart brengen waar zoogdieren zitten en waar niet. Zie: www.zoogdieratlas.nl.

Tekst: Neeltje Huizenga, www.zoogdiervereniging.nl
Foto: Henk Heijligers