Huiskat met wild konijn lead

Wat brengt de kat thuis: bosmuis het meest, maar ook wezel, haas en vleermuis

Zoogdiervereniging
17-JUN-2021 - Sinds 6 mei staat het portaal ‘Wat brengt de kat thuis’ open, in de tussentijd zijn er ongeveer honderd verschillende meldingen binnengekomen. De bosmuis is het meest gevangen maar ook konijn, haas en wezel zijn gepakt. Er kunnen nog steeds meldingen ingestuurd worden.

Het onderzoek ‘Wat brengt de kat thuis’ heeft de Zoogdiervereniging samen met vijf derdejaars studenten van de opleiding Dier in de Duurzame Samenleving aan de Hogeschool InHolland opgezet. Het doel van dit project is het in kaart brengen van welke diersoorten katten mee naar huis nemen. Zo kan de soortsamenstelling van kleine zoogdieren in heel Nederland in kaart worden gebracht. Zeker in steden is hier nog weinig informatie over.

Het hoogste percentage van de gevangen dieren bestaat uit muizen, dit percentage is 67,1 procent. Het aantal gevangen vogels ligt op 22,7 procent. Daarnaast zijn tot nu toe vier konijnen, één haas, een mol, een wezel en een vleermuis gevangen. Van de muizen is 61 procent ware muis, 8,5 procent woelmuis en 22 procent spitsmuis. Van de overige 8,5 procent is de soort onbekend. De meest gevangen muis is de bosmuis: deze is 16 keer gevangen. Bij de spitsmuizen is voornamelijk de huisspitsmuis gepakt.

Dit zijn de tussentijdse resultaten van het onderzoek ‘Wat brengt de kat thuis’. Het portaal staat nog open. Heeft uw kat wat gevangen, upload de foto van het gevangen dier dan op het portaal ‘Wat brengt de kat thuis’.

Vangsten van huiskatten, fotocollage 'Wat brengt de kat thuis'

Tekst: Lisanne Leenaarts, Tijs van Gijn, Rowenda Udo, Yara Lasschuyt, Myrthe Heusdens en Glenn Lelieveld, Zoogdiervereniging
Foto's: Zoogdiervereniging (leadfoto: kat met wild konijn)