Jonge zeearend geringd in Oostvaardersplassen. Mei 2009. Foto: Staatsbosbeheer.

Storm vernielt nest zeearenden in Oostvaardersplassen

16-JUL-2010 - Het noodweer in het weekend van 10 juli heeft grote invloed gehad op het nest van de zeearenden in de Oostvaardersplassen, waar ze dit jaar een jong hebben groot gebracht. De boom is gedeeltelijk gebroken waardoor het nest een stuk naar beneden is gevallen. Het nest is nog wel intact, maar hangt nu een stuk lager in de boom. Het is de grote vraag of het nog solide is.

Bericht uitgegeven door Natuurbericht op [publicatiedatum]

Het noodweer in het weekend van 10 juli heeft grote invloed gehad op het nest van de zeearenden in de Oostvaardersplassen, waar ze dit jaar een jong hebben groot gebracht. De boom is gedeeltelijk gebroken waardoor het nest een stuk naar beneden is gevallen. Het nest is nog wel intact, maar hangt nu een stuk lager in de boom. Het is de grote vraag of het nog solide is.

Dit was het vijfde jaar op rij dat de zeearenden in de Oostvaardersplassen broedden, en de derde keer dat ze dit nest gebruikten. Zeearenden maken hun nest ieder jaar groter, waardoor het betrekkelijk kwetsbaar is voor storm en sterke wind. Het nest dat de zeearenden in 2006 en 2007 in gebruik hadden, is volledig ongeschonden. Het zeearendjong was inmiddels uitgevlogen en is op het verwaaide nest gezien.

Jonge zeearend (foto: Staatsbosbeheer)

Tellingen vanuit de lucht
Boswachter Leo Smits van Staatsbosbeheer vertelt: 'Door het noodweer vreesden we of het imposante nest wel in de boom was blijven zitten. Vanaf afstand konden we het nest namelijk niet meer zien. Rijkswaterstaat Waterdienst uit Lelystad doet regelmatig vogeltellingen door op flinke hoogte over het gebied te vliegen en foto’s te maken. De foto’s die deze week gemaakt zijn, laten zien dat het nest er nog is, maar nu een stuk lager in de boom hangt. Het jong zat op het nest.'

Dynamiek
Volgens Staatsbosbeheer bepalen de zeearenden volgend voorjaar of ze dit nest weer gaan gebruiken om te broeden. In 2006 en 2007 verrasten ze de boswachters door vlakbij hun eerder gebruikte nest een nieuw nest te bouwen en in gebruik te nemen. Leo Smits: 'De dynamiek van dit gebied en de wilde dieren die er leven, blijven ons verbazen. We zullen tot volgend jaar moeten wachten, om te weten welk effect deze storm op het broedgedrag van de zeearenden in de Oostvaardersplassen heeft.' We denken dat als het gaat om het bouwen van nesten, de zeearenden ons in hun creativiteit niet teleur zullen stellen. Er zijn in de Oostvaardersplassen blijkbaar bomen genoeg die de zeearenden geschikt vinden.

Bron: Staatsbosbeheer
Foto: IVN Vecht & Plassengebied