Lepelaar

Record aantal broedende lepelaars op Texel

19-AUG-2010 - In De Geul op Texel broeden meer lepelaars dan ooit. In 2010 breekt Texel het derde record op rij. De grootste kolonie is te vinden in De Geul in Nationaal Park Duinen van Texel.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

In De Geul op Texel broeden meer lepelaars dan ooit. In 2010 breekt Texel het derde record op rij. De grootste kolonie is te vinden in De Geul in Nationaal Park Duinen van Texel.

Lepelaar (foto: IVN Vecht & Plassengebied)In 2010 broeden er 540 lepelaarparen op Texel. In 2009 waren dat 397 paren en het jaar ervoor 370 paren. Staatsbosbeheer heeft de lepelaars geteld aan de hand van luchtfoto’s. De locaties liggen namelijk in het moeras en zijn zonder te veel verstoring niet te benaderen. Het totaal aantal lepelaars in Nederland in 2009 was volgens de werkgroep lepelaars 2236 paar.

Uitkijkpunt Mokweg
Lepelaars zijn op Texel goed te bekijken vanaf het uitkijkpunt aan de Mokweg, het merendeel van de in De Geul broedende lepelaars zit daar in de buurt. Aan- en afvliegende vogels, vooral ouders met voedsel zijn er goed te zien. De lepelaars zoeken voedsel in sloten op Texel en de Kop van Noord-Holland. In de sloten vangen ze vooral driedoornige stekelbaarsjes. Daarnaast gaan ze op het Wad op jacht naar garnalen.

Meer informatie
Ga naar de website van de Werkgroep Lepelaar voor meer informatie of om waarnemingen door te geven.

Bron: Staatsbosbeheer
Foto: IVN Vecht & Plassengebied