Platalea_leucorodia, Lepelaar. Foto: Saxifraga-Jan van der Straaten
http://www.freenatureimages.eu

Eerste lepelaars weer terug

20-FEB-2011 - De eerste lepelaars zijn weer terug in Nederland. Op Texel, Quackjeswater en in de Nieuwskoopse Plassen werden ze de afgelopen week weer gezien, melden Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

De eerste lepelaars zijn weer terug in Nederland. Op Texel, Quackjeswater en in de Nieuwkoopse Plassen werden ze de afgelopen week weer gezien, melden Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

Lepelaar (foto: Saxifraga-Jan van der Straaten)Zondag werd de eerste lepelaar gezien in De Geul in Nationaal Park Duinen van Texel. Dat is vroeg in het jaar. Normaal komen de eerste lepelaars pas een paar weken later op Texel aan.

Maandag werd de eerste lepelaar op de kolonie in de Nieuwkoopse Plassen gespot. Een goed teken voor deze jonge kolonie. De afgelopen twee jaar broedden hier voor het eerst sinds dertig jaar weer lepelaars. Ze worden voorlopig met rust gelaten. ‘Ze hebben echt rust nodig tijdens het broeden, het zijn schuwe vogels. In de herfst kunnen we de verlaten nesten tellen en kijken hoe veel vogels er dit derde jaar gebroed hebben’, aldus boswachter John Pietersen.

De lepelaars overwinteren vooral langs de West-Afrikaanse kust, onder andere in Mauritanië. In West-Europa is Nederland het meest noordelijke land waar ze broeden. Vanaf half maart komen ze in grotere aantallen terug. Vorig jaar broedden zeker 370 paartjes in De Geul op Texel. Daarmee is het de grootste lepelaarkolonie van Nederland.

Bron: Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer
Tekst: Wichertje Bron, De Natuurkalender
Foto: Saxifraga-Jan van der Straaten