Eerste jonge lepelaars geboren in Quackjeswater
Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]
De eerste jonge lepelaars van 2011 op het Quackjeswater zijn begin april geboren. Ze zijn goed te zien vanaf het uitkijkpunt vlakbij de kolonie.
Begin februari werden de eerste lepelaars weer gesignaleerd op de broedkolonie in Quackjeswater. Vanaf dan wordt er gepaard en een nest gemaakt. Met hun grote kuif en gele borstband zijn ze in de broedtijd op hun mooist.
Redelijk vroeg
Lepelaars zitten 28 dagen op hun eieren. Boswachter Han Meerman: ‘De eerste jongen zijn waarschijnlijk op 2 april geboren. Dat is redelijk vroeg, maar die fluctuaties horen erbij. Het kan ook nog wel een paar dagen eerder zijn, maar door de telescoop is het lastig in te schatten hoe oud de jongen nu precies zijn.’
Rust nodig
De lepelaars worden met rust gelaten. ‘Ze hebben echt rust nodig tijdens het broeden, het zijn schuwe vogels. In de nazomer, als alle lepelaars weer vertrokken zijn, kunnen we de verlaten nesten tellen en kijken hoe veel vogels er dit jaar gebroed hebben’, aldus boswachter Han. ‘Vanaf het uitkijkpunt vlakbij de kolonie kun je de lepelaars goed bekijken. De jongen die je nu ziet, bedelen al bij hun ouders. Dat is erg leuk om te zien.’
Meer lezen
Volg de reis die lepelaars afleggen van hun overwinteringsgebied in Afrika naar Nederland. Een aantal lepelaars die op Schiermonnikoog broeden worden met GPS gevolgd. Of lees meer over de lepelaar op het weblog van lepelaardeskundige Otto Overdijk.
Bron: Natuurmonumenten
Foto: Saxifraga-Peter Meininger