Stel snoeien nog even uit

Vogelbescherming Nederland
28-AUG-2010 - Het is bijna september. Dé maand waarin tuinliefhebbers hun heggen en hagen eens flink onder handen nemen. Voor de vogels is het echter het beste om nog een paar weken te wachten met snoeien. U doet ze daar een groot plezier mee.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op [publicatiedatum]

Het is bijna september. Dé maand waarin tuinliefhebbers hun heggen en hagen eens flink onder handen nemen. Voor de vogels is het echter het beste om nog een paar weken te wachten met snoeien. U doet ze daar een groot plezier mee.

De zomer is praktisch voorbij, en als we de weerberichten mogen geloven, zit een prachtige nazomer er voorlopig nog niet in. Bij liefhebbers van tuinieren begint het daardoor aardig te kriebelen: de tuin moet winterklaar.

Heggen en hagen groeien nu nauwelijks meer. Daarom is september een goede maand om ze te snoeien en mooi in vorm te brengen. Dat verwilderde groen en die uitstekende takken nodigen natuurlijk ook uit om flink met de heggenschaar aan de gang te gaan. Wilt u echter ook blijven genieten van de vogels in uw tuin, dan kunt u het snoeien het beste nog een paar weken uitstellen.

Heggen en hagen zijn op meerdere manieren goed voor vogels. De bessen zijn door hun hoge vitaminegehalte een belangrijke voedselbron. In september hebben bijna alle beshoudende struiken eetbare bessen.

Foto: Martin Hierck

De heggen en hagen vormen ook een ideale schuilplaats voor vogels. Ze schuilen er bij dreigend gevaar zoals de kat van de buren. Ook gebruiken een aantal vogelsoorten de heg om een nestje te bouwen.

Je zou denken dat het broedseizoen inmiddels voorbij is. Voor de meeste vogels is dat in augustus ook het geval, maar een aantal soorten broedt in september nog door, zoals de Turkse tortel. En laat deze nou net graag van de conifeer gebruik maken.

Kortom, u doet de vogels een groot plezier om nog even te wachten met het snoeien van de heggen en hagen. Bij voorkeur snoeit u niet tot eind september. Kunt u het snoeien niet laten? Doe dan de komende maand de heggen en hagen één voor één. En laat de takken op een hoopje liggen, samen met de afgevallen bladeren. De insecten die hier schuilen zijn een prima hapje voor de vogels.

De koude maanden zijn een zware tijd voor veel vogels. Er is weinig voedsel en ze moeten veel eten om op temperatuur te blijven. Door nu te wachten met snoeien weet u zeker dat de vogels in uw tuin gezond en met een gevulde maag de wintertijd ingaan.

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto: Martin Hierck