Rijpe kastanje witte paardenkastanje in bolster,  GNU Free Documentation License

Ga nu op zoek naar rijpe kastanjes

De Natuurkalender
24-SEP-2010 - De witte paardenkastanje laat zijn eerste rijpe kastanjes nu van de boom vallen. Dit is laat vergeleken met voorgaande jaren, maar vroeger was het normaal om in de tweede helft van september rijpe kastanjes te vinden. In het voorjaar volgden bloei en bladontplooiing wel de trend van afgelopen jaren. Waarschijnlijk hebben met name de koele maanden mei en augustus daarna voor wat vertraging gezorgd.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op [publicatiedatum]

De witte paardenkastanje laat zijn eerste rijpe kastanjes nu van de boom vallen. Dit is laat vergeleken met voorgaande jaren, maar vroeger was het normaal om in de tweede helft van september rijpe kastanjes te vinden. In het voorjaar volgden bloei en bladontplooiing wel de trend van afgelopen jaren. Waarschijnlijk hebben met name de koele maanden mei en augustus daarna voor wat vertraging gezorgd.

Bolsters met bijna rijpe kastanjes (foto: Holger Müller)Tegenwoordig vallen de eerste rijpe kastanjes van de witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) normaalgesproken gedurende de eerste tien dagen van september van de boom. Vorige jaar lag de mediaan* van de eerste waarnemingen, die bij De Natuurkalender werden doorgegeven, bijvoorbeeld op 4 september. Dit jaar kwam de allereerste waarneming pas op de achtste dag van deze maand binnen. Vroeger was het heel normaal wanneer de eerste rijpe kastanjes tussen 11 en 30 september van de boom vielen; toen was het een uitzondering als dit eerder gebeurde.

Waarschijnlijk rijpen de kastanjes dit jaar wat later dan voorgaande jaren omdat het de laatste tijd ook iets kouder is geweest. De eerste helft van afgelopen zomer was weliswaar warm en zonnig; augustus was zeer nat, somber en koel. Augustus gaat zelfs de boeken in als de op één na natste augustus in ruim honderd jaar. September dit jaar is tot nu toe heel gemiddeld. Vorig jaar was de hele zomer (inclusief september) warm, zonnig en droog.

Rijpe kastanje in bolster (foto: Kurt Stueber)De bladontplooiing en bloei van de witte paardenkastanje waren dit jaar wel vergelijkbaar met voorgaande jaren. De mediaan van de eerste waarnemingen van de bladontplooiing kwam dit jaar uit op 3 april en de bloei op 28 april. Tegenwoordig gebeurt dit normaalgesproken respectievelijk de eerste en laatste week van april. Vroeger was dit ongeveer tien dagen later. Na een koude, zeer zonnige en droge winter waren maart en april dit voorjaar zacht, waardoor de bladontplooiing en bloei blijkbaar op hetzelfde tijdstip als afgelopen jaren konden plaatsvinden. Mei was net als augustus koel; vanaf toen is de ontwikkeling van de witte paardenkastanje blijkbaar wat vertraagd.

Geef uw waarneming van de eerste rijpe kastanjes door via www.natuurkalender.nl.

Tekst: Sara Mulder, De Natuurkalender
Foto's: Holger Müller, Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license; en Kurt Stueber, GNU Free Documentation License
Bron weerdata: KNMI

*De middelste van alle doorgegeven waarnemingen. De Natuurkalender gebruikt de mediaan om verschillende jaren met elkaar te vergelijken.