Kolganzen op trek, vliegend, v-vorm. Fotograaf Gerard Muskens. Foto gemaakt op 16 december 2007 in de Ooypolder

Kolganzen vallen binnen

Sovon Vogelonderzoek Nederland
1-OKT-2010 - De laatste dagen regent het de eerste kollen. De winter lijkt daarmee begonnen. Wie de laatste dagen buiten vertoeft zal het zijn opgevallen dat de eerste groepjes kolganzen inmiddels ons land al weer hebben bereikt. De groepen zijn nog klein en vliegen een beetje allerlei richtingen op, maar met hun komst is de winter weer in aantocht.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op [publicatiedatum]

De laatste dagen regent het de eerste 'kollen'. De winter lijkt daarmee begonnen.
Wie de laatste dagen buiten vertoeft, zal het zijn opgevallen dat de eerste groepjes kolganzen inmiddels ons land al weer hebben bereikt. De groepen zijn nog klein en vliegen een beetje allerlei richtingen op, maar met hun komst is de winter weer in aantocht.

Foto: Gerard MuskensIeder jaar eind september kun je de klok er op gelijk zetten, de kolganzen komen er aan. Dit zijn de eerste van de vele tienduizenden die zich de komende winterperiode te goed zullen doen aan het sappige gras in de weilanden. Ons land is dan ook een van de belangrijkste overwinteringsplekken van ganzen.

Op de meeste telposten worden de eerste groepjes gemeld en hun kenmerkende gak-geluid is van verre vrij eenvoudig te herkennen. Ook ’s nachts zijn ze aan het geluid relatief gemakkelijk te onderscheiden van de andere ganzensoorten. Herkenning bij daglicht is ook eenvoudig want het gros van de exemplaren heeft donkere strepen op de buik die van verre te onderscheiden zijn.

Het zal me benieuwen hoeveel er tijdens de European Birdwatch van morgen (2 oktober) gemeld zullen worden. Het zijn er vast vele duizenden.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland