Smient

Smienten massaal te gast

Vogelbescherming Nederland
9-OKT-2010 - De herfst is aangebroken en dat betekent dat het gefluit weer in de maand is. Grote groepen smienten vliegen ’s nachts explosief fluitend over. De smient wordt niet voor niks fluiteend genoemd, want het “wieuw wieuw” van het mannetje klinkt net als een fluitje. De eerste groepen met overwinteraars zijn inmiddels in ons land aangekomen.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op zaterdag 9 oktober 2010

De herfst is aangebroken en dat betekent dat het gefluit weer in de maand is. Grote groepen smienten vliegen ’s nachts explosief fluitend over. De smient wordt niet voor niks fluiteend genoemd, want het “wieuw wieuw” van het mannetje klinkt net als een fluitje. De eerste groepen met overwinteraars zijn inmiddels in ons land aangekomen.

Eind september, begin oktober arriveren de smienten in Nederland. De grote massa komt later, vaak zelfs pas tegen de jaarwisseling. In die periode verblijft maar liefst 40 procent van de Noordwest-Europese populatie in ons land. Hoeveel smienten uiteindelijk in ons land verblijven, is ook afhankelijk van het weer. Als de winter zich roert trekken smienten nog wat verder naar het zuiden.

Smient (foto: IVN Vecht & Plassengebied)

Wie het raam ’s nachts op een kier houdt, maakt een goede kans smienten op te merken: de vogels zijn dan bijna overal in Nederland te horen. De vogels grazen namelijk ’s nachts en slapen overdag op grote waterplassen.

Net als ganzen grazen smienten graag op weilanden, in plaats van al hun voedsel in het water te zoeken. Maar bij gevaar haasten ze zich terug naar het veilige water waar ze ook overnachten. Dat doen ze in grote groepen tegelijk. Wil je weten waar je de smienten nu kunt treffen? Kijk dan eens op waarneming.nl.

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto: IVN Vecht & Plassengebied