tamme-kastanjegalwesp (Dryocosmus
kuriphilus)
http://www.vwa.nl/

Tamme-kastanjegalwesp ontdekt in Nederland

12-NOV-2010 - In juli 2010 heeft de divisie plant van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit in vijf tamme kastanjebomen een voor Nederland nieuwe galwesp gevonden. Het betreft de tamme-kastanjegalwesp. Deze wesp komt van oorsprong uit Azië en is wereldwijd de belangrijkste plaag voor het loofboomgeslacht Castanea.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

In juli 2010 heeft de divisie plant van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit in vijf tamme kastanjebomen een voor Nederland nieuwe galwesp gevonden. Het betreft de tamme-kastanjegalwesp. Deze wesp komt van oorsprong uit Azië en is wereldwijd de belangrijkste plaag voor het loofboomgeslacht Castanea.

Tamme-kastanjegalwesp in gal (foto: nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit)De aangetaste tamme kastanjebomen (Castanea sativa) zijn ruim twee jaar geleden geïmporteerd uit Italië. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit heeft in de omgeving van de vindplaats alle tamme kastanjebomen intensief bekeken. Er zijn geen nieuwe vondsten gedaan.

Een door de tamme-kastanjegalwesp (Dryocosmus kuriphilus) aangetaste  kastanjeboom is te herkennen aan de karakteristieke gallen op de twijgen, bladstelen en hoofdnerf van bladeren. In de knoppen overwinteren de larven, die in het voorjaar tevoorschijn komen. De larven prikken plantenweefsel aan, waardoor de gallen ontstaan. De larven ontwikkelen zich verder in deze gallen. Voor zover bekend sterft de boom niet, maar kan hij wel aanzienlijk verzwakken. Bovendien wordt de productie van kastanjes bij aantasting beduidend lager.

Er zijn grote gebieden in de Europese Unie, met name in Frankrijk en Italië, waar de tamme kastanje de belangrijkste boomsoort is. Om het landschap en de teelt van de tamme kastanje te beschermen, heeft de Europese Unie maatregelen verplicht gesteld om verdere verspreiding van de galwesp te voorkomen. In Italië, Frankrijk, Slovenië en Zwitserland komt de tamme-kastanjegalwesp in de groene ruimte al voor.

Wanneer u verdachte gallen aantreft in een tamme kastanjeboom, kunt u een e-mail sturen naar pd.info@minlnv.nl. U kunt ook bellen met het LNV-loket op telefoonnummer 0800-2233322 (gratis).

Meer informatie op de webpagina Tamme-kastanjegalwesp van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit .

Bron: Nieuwsbrief Plantenziekten en plagen in openbaar groen, nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit
Foto: nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit