Groot koolwitje op zwarte mosterd www.bugsinthepicture.com
eenmalig gebruik.

Plant roept om hulp als een aanval wordt verwacht

6-SEP-2012 - Als een plaaginsect eieren legt op een plant, maakt de plant geuren aan die andere insecten aantrekken of afstoten. Dit mechanisme zet de plant in om zich te ontdoen van de plaag voordat die schadelijk wordt. Dat melden onderzoekers van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, en NIOO-KNAW in het tijdschrift PLoS ONE.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Als een plaaginsect eieren legt op een plant, maakt de plant geuren aan die andere insecten aantrekken of afstoten. Dit mechanisme zet de plant in om zich te ontdoen van de plaag voordat die schadelijk wordt. Dat melden onderzoekers van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, en NIOO-KNAW in het tijdschrift PLoS ONE. 

Groot koolwitje op zwarte mosterd (foto: Nina Fatouros)De onderzoekers van het Laboratorium voor Entomologie van Wageningen University hebben onder leiding van Nina Fatouros getest hoe sluipwespen en ei-leggende koolwitjevrouwtjes reageren op geuren. Sluipwespen zijn de natuurlijke vijanden van het grote koolwitje (een plaag in kool). Zwarte mosterdplanten, lid van de koolfamilie, stoten deze geuren uit wanneer de eitjes op de plant worden gelegd tijdens de eerste fase van een aanval van planteneters. Het team toonde aan dat de plant zeer specifieke chemische en structurele veranderingen ondergaat, zodra een koolwitje haar eitjes legt. Deze veranderingen kunnen de ei-leggende koolwitjes afstoten en tegelijk sluipwespen, die op vlindereitje of vlinderrupsen parasiteren, aantrekken. Echter, eitjes van een minder veelvoorkomend plaaginsect, de koolmot, brengen dergelijke veranderingen in de plant niet teweeg.

Publicatie
Plant Volatiles Induced by Herbivore Egg Deposition Affect Insects of Different Trophic Levels, PloS ONE, August 2012, Volume 7, Issue 8, e43607 www.plosone.org.

Bron: Persbericht Wageningen University
Foto’s: Nina Fatouros, Bugsinthepicture