Atriplex micrantha

Nieuwe snelwegplant

FLORON
9-DEC-2010 - Er is een weer een nieuwe ‘snelwegplant’ onderweg naar Nederland. Het betreft een meldesoort, Atriplex micrantha Ledeb. Het is een metaalgrijzig gekleurde, eenjarige plant met spiesvormige bladen die tot 2 meter hoog kan worden.

Bericht uitgegeven door FLORON op [publicatiedatum]

Er is een weer een nieuwe ‘snelwegplant’ onderweg naar Nederland. Het betreft een voor Nederland onbekende meldesoort. Het is een metaalgrijzig gekleurde, eenjarige plant met spiesvormige bladen die tot 2 meter hoog kan worden.

Atriplex micrantha Ledeb (Foto: Rutger Barendse)Plantenkenners Wim Vuik en Rutger Barendse hebben de afgelopen jaren de eerste planten (Atriplex micrantha Ledeb) langs Zuid-Limburgse snelwegen aangetroffen. Op een aantal Duitse en Belgische snelwegen is de soort al enige tijd aanwezig. In Duitsland vormt de soort in de zomer langs sommige snelwegen een wuivend grijsgroen lint langs de middenberm. Het oorspronkelijke biotoop bestaat uit meeroevers, steppen en woestijnen op zilte of sterk basische bodems. Gepekelde snelwegen lijken een geschikt alternatief leefgebied te vormen.

De dichtstbijzijnde natuurlijke groeiplaatsen liggen in de (zoute) steppes van de Oekraïne. In Zuid-Europa, met name in Spanje, heeft de soort zich al meer dan 40 jaar geleden gevestigd. Sinds 30 jaar is de soort langs Duitse snelwegen aan het uitbreiden. Inmiddels is de soort ook bekend van Oostenrijk en België. Hier en daar wordt de soort ook langs rivieren aangetroffen. Ook in het westen van de Verenigde Staten is de soort op grote schaal ingeburgerd. De plant wordt hier Two-scale saltbush genoemd. De Duitse naam is Verschiedensamige Melde.

De plant lijkt veel op een aantal andere Melde-soorten, met name op Spiesmelde. De Engelse naam, Two-scale saltbrush, wijst evenals de Duitse naam, Verschiedensamige Melde, naar een belangrijk onderscheidend kenmerk. De plant heeft namelijk vruchten met twee verschillende afmetingen. Kleine met zwarte zaden en grotere met geelbruine zaden. Een Nederlandse naam is er nog niet.

Tekst: Baudewijn Odé & Ruud Beringen, FLORON
Foto: Rutger Barendse