Stormmeeuw Larus canus, http://www.fws.gov/

Let op stadse meeuwen

Sovon Vogelonderzoek Nederland
14-DEC-2010 - In deze barre tijden zijn er in de stad, naast de tuinvogels en parkvogels, ook nog andere soorten te zien , zoals meeuwen. Deze trekken in de winter juist meer naar de steden om daar de winter door te komen. De meeste stadsmeeuwen zijn kokmeeuwen, maar soms zit er een zeldzaam exemplaar tussen zoals een zwartkopmeeuw of zelfs een grote of kleine burgemeester.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op dinsdag [publicatiedatum]

In deze barre tijden zijn er in de stad, naast de tuinvogels en parkvogels, ook nog andere soorten te zien , zoals meeuwen. Deze trekken in de winter juist meer naar de steden om daar de winter door te komen. De meeste stadsmeeuwen zijn kokmeeuwen, maar soms zit er een zeldzaam exemplaar tussen zoals een zwartkopmeeuw of zelfs een grote of kleine burgemeester.

Stormmeeuw (foto: Donna A. Dewhurst, United States Fish and Wildlife Service)Meeuwen zijn er in allerlei soorten en maten. In ons land komen normaal gesproken zo’n acht verschillende soorten meeuwen voor. Daarnaast zijn er ook nog een paar meeuwensoorten die heel af en toe bij ons opduiken, zoals de superzeldzame dunbekmeeuw of de vorkstaartmeeuw die wel jaarlijks langs de kust gezien worden. De meest algemene zijn de kokmeeuw, stormmeeuw, zilvermeeuw en de mantelmeeuwen. Deze zijn doorgaans ook in steden waar te nemen.

Gaat u een wandeling door het park maken en voert u de eenden, dan kunt u uw klok er op gelijk zetten dat het in een mum van tijd stikt van de kokmeeuwen. Als hangjongeren hangen ze een beetje boven de stad rond en zo gauw ze wat eten zien, duiken ze er massaal op af. Kokmeeuwen hebben in de winter een geheel witte kop, met een soort zwart koptelefoontje op. In het voorjaar verruilen ze de witte kop voor de zwarte kopkap. Sommige exemplaren hebben in deze tijd van het jaar overigens nog steeds een zwarte kop.

Grote burgemeester (foto: United States Fish and Wildlife Service)

Naast de kokmeeuwen zijn de grotere en forsere stormmeeuwen en zilvermeeuwen ook in de steden te vinden. Uiteraard proberen ze ook ieder graantje mee te pikken van het brood dat gestrooid wordt. Over het algemeen zijn ze wel wat schuwer en minder brutaal dan kokmeeuwen. Met heel veel geluk is het zelfs mogelijk om van dichtbij een kleine of grote burgemeester tussen de overige meeuwen te ontdekken. Vooral in steden langs de kust behoort dat tot de mogelijkheden. In Den Helder heeft jarenlang een grote burgemeester overwinterd en sinds 2008 keert er steeds een kleine burgemeester naar een vaste stek in het zogenaamde Churchill-park terug. Jonge en eerstejaars kleine en grote burgemeesters zijn geheel lichtbruine ‘koffie-met-melk’ gekleurde meeuwen zonder zwarte vleugelpunten. Ze zijn erg lastig van andere meeuwen te onderscheiden, maar met een goed vogelboek bij de hand moet het lukken. De adulte exemplaren zijn veel eenvoudiger van de andere meeuwen te onderscheiden door hun geheel witte verenkleed, zonder donkere vleugelpunten.

Dus, gooi uw oude brood niet weg, maar voer het aan de vogels in het park en wie weet ziet u een ‘rare’ meeuw.

Door: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto's: Donna A. Dewhurst en anonymous, U.S. Fish and Wildlife Service