Boomklever

Beleef de winter

Vogelbescherming Nederland
2-JAN-2011 - Wie een kijkje neemt in zijn eigen winterse achtertuin, zal zien dat er nu vanwege de kou heel wat vogels zitten. Wat die vogels daar precies doen is nu van wel heel dichtbij te bekijken. Via de site Beleef de Winter van de Vogelbescherming kan iedereen de komende wintermaanden meegenieten van het leven op en rond de voedertafel.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op [publicatiedatum]

Wie een kijkje neemt in zijn eigen winterse achtertuin, zal zien dat er nu vanwege de kou heel wat vogels zitten. Wat die vogels daar precies doen is nu van wel heel dichtbij te bekijken. Via de site Beleef de Winter van de Vogelbescherming kan iedereen de komende wintermaanden meegenieten van het leven op en rond de voedertafel.

Boomklever (foto: Ruud van Beusekom)Vogelbescherming Nederland heeft, ergens in Nederland, een tuin omgetoverd in een waar vogelparadijs met vijver, voedertafel en houtstronken. Met behulp van vier infraroodcamera’s kan iedereen dag en nacht mee kijken met de vogels in deze koude wintermaanden.

Het koude winterweer van de afgelopen weken zorgt er voor dat veel vogels juist nu de tuinen op zoeken. Hier vinden ze het voedsel en de veiligheid die ze nodig hebben om de barre winteromstandigheden te overleven. Vanwege de kou hebben de vogels honger, waardoor er opstootjes ontstaan rond de voedertafel. Een spectaculair gezicht!

Ook zullen er door de kou vermoedelijk soorten te zien zijn die zich normaal gesproken minder snel in een achtertuin laten zien. Zo zijn er al een sperwer en bosuil in de buurt gesignaleerd. Vogelliefhebbers hopen dat de bosuil 's nachts wat komt drinken uit de vijver.

Op de site van Beleef de Winter is een webloghouder actief, die dagelijks vragen van de kijkers beantwoordt. Ook helpt hij de bezoekers van de site met het herkennen van vogels en zullen er op het forum onderzoekjes worden gestart. De hoogtepunten van de dag worden verwerkt tot filmpjes, die ook te zien zijn op www.beleefdewinter.nl.

Beleef de Winter is het vervolg op het succes van Beleef de Lente. De webcams in de vogelnesten trokken afgelopen seizoen maar liefst één miljoen kijkers. Ook komende lente gaan deze camera’s weer aan.

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto: Ruud van Beusekom