pestvogel, GNU Free Documentation License

Pestvogels kleuren de winter

Vogelbescherming Nederland
28-JAN-2011 - Ze waren er vroeg bij dit jaar: de pestvogels. Al vanaf oktober werden er grote groepen van dit kleurrijke, noordelijke vogeltje in ons land gezien. En ook bij de Tuinvogeltelling van afgelopen weekend dook de pestvogel in heel wat tuinen op.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op vrijdag 28 januari 2011

Ze waren er vroeg bij dit jaar: de pestvogels. Al vanaf oktober werden er grote groepen van dit kleurrijke, noordelijke vogeltje in ons land gezien. En ook bij de Nationale Tuinvogeltelling van afgelopen weekend dook de pestvogel in heel wat tuinen op.

"Hank staat op zijn kop", meldt de Brabantse media deze week. Er blijken pestvogels te zitten en dat is zelfs voor doorgewinterde vogelaars reden voor een feestje. Pestvogels kleuren namelijk de winter. Heb je eenmaal dit sierlijke, bonte vogeltje met zijn grote kuif in het echt gezien, dan vergeet je hem nooit meer.

Pestvogel (foto: Andreas Nilsson)

Al in oktober meldde Sovon dat er erg veel pestvogels in Nederland werden waargenomen: er was sprake van een ware invasie. Ze waren er vroeg bij én het waren er erg veel. Reden daarvoor is dat de voedselvoorraden in de gebieden waar ze normaal gesproken overwinteren vermoedelijk op zijn. En dus zakken ze af naar het zuiden op zoek naar eten. Veel groepen pestvogels zijn inmiddels doorgetrokken richting België en Frankrijk, maar verhoudingsgewijs zijn er nog steeds veel pestvogels in ons land.

Blijkbaar valt er in Nederland genoeg voedsel te halen. Dat viel ook op tijdens de Nationale Tuinvogeltelling van afgelopen weekend. Er werden in 34 tuinen maar liefst 144 pestvogels gezien. Dat zijn er stukken meer dan in voorgaande jaren. Zo werden er in 2009 slechts 50 geteld.

Ook op waarneming.nl worden dagelijks pestvogels doorgegeven. De waarnemingen komen uit het hele land, van Kornwerderzand in Friesland tot Hank in Noord-Brabant. Op die laatste locatie zorgde de pestvogel zelfs voor een regionaal media-stormpje. Zo blij waren vogelaars en journalisten met het zien van deze vogel. En terecht, want deze prachtige vogels kleuren de winter. Letterlijk.

Tekst: Marieke Dijksman. Vogelbescherming Nederland
Foto: Andreas Nilsson, GNU Free Documentation License