Vooral kleine vossen wakker

De Vlinderstichting
7-MRT-2011 - De heerlijke zon heeft de afgelopen dagen vooral kleine vossen naar buiten gelokt. Het is nu de tijd voor deze vlinders om uit hun winterslaap te komen, op zoek te gaan naar een partner en zich voort te planten.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op [publicatiedatum]

De heerlijke zon heeft de afgelopen dagen vooral kleine vossen naar buiten gelokt. Het is nu de tijd voor deze vlinders om uit hun winterslaap te komen, op zoek te gaan naar een partner en zich voort te planten.

Kleine vos op winterheide (foto: Kars Veling)Het was, voor zover we nu kunnen bekijken, een prima winter voor de overwinterende vlinders. De vier dagvlinders die als vlinder de winter door komen, kleine vos, dagpauwoog, gehakkelde aurelia en citroenvlinder, hebben baat bij normale koude winters. Het in winterslaap gaan kost erg veel energie en als ze gedurende een zachte kwakkelwinter twee of driemaal ontwaken, wat ook veel energie kost, zijn ze in maart uitgeput en vaak zelfs al dood. De afgelopen winter was het van november tot nu redelijk koud en we verwachten dat veel vlinders deze winter zullen hebben overleefd. De zon heeft de afgelopen dagen vooral veel kleine vossen naar buiten gelokt, maar er zijn ook meldingen van citroenvlinder, dagpauwoog en atalanta binnengekomen. De gehakkelde aurelia is er meestal niet zo vroeg bij, maar ook deze vlinder verwachten we de komende dagen. Er is zelfs al een klein koolwitje gezien, dat als pop heeft overwinterd. Om de vroege vlinders te zien te krijgen is het goed om op zoek te gaan naar beschutte, zonnige plekken waar planten staan te bloeien. Momenteel is de winterheide, die we veel in tuinen aantreffen, een geschikte nectarplant.

Tekst en foto: Kars Veling, De Vlinderstichting