gewone dwergvleermuis

Eerste vleermuizen weer uit winterslaap

Zoogdiervereniging
11-MRT-2011 - In het Jaar van de vleermuizen zijn de eerste vleermuizen ontwaakt uit winterslaap. Ze zijn gesignaleerd in Utrecht. Waarschijnlijk ging het om gewone dwergvleermuizen.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op [publicatiedatum]

In het Jaar van de vleermuizen zijn de eerste vleermuizen ontwaakt uit winterslaap. Ze zijn gesignaleerd in Utrecht. Waarschijnlijk ging het om gewone dwergvleermuizen.

De Zoogdiervereniging en de stadsecoloog van de gemeente Utrecht kregen 9 maart via Twitter de eerste melding van vleermuizen die zich na hun winterslaap weer buiten waagden. De waarneming werd gedaan aan de Croeselaan op korte afstand van een bekende winterslaapplek van vleermuizen in de binnenstad van Utrecht, het hoofdgebouw 3 van de NS.

Gewone dwergvleermuis (foto: Wesley Overman)

Waarschijnlijk waren dit gewone dwergvleermuizen maar mogelijk ging het ook om ruige dwergvleermuizen. Gezien de weervooruitzichten zullen zich komend weekend 's avonds meer vleermuizen laten zien. Het zijn nu vooral gewone dwergvleermuizen die kort 's avonds te zien zijn, maar rosse vleermuizen zijn ook al mogelijk. Jagende vleermuizen zijn nu vooral in en om grote steden te zien, waar het net iets warmer is dan in het buitengebied. Deze vleermuizen jagen vooral langs door de zon opgewarmde muren en windbeschutte plekken boven ondiep water.

Foto: ZoogdierverenigingAndere soorten zoals de baardvleermuizen blijven nog minsten een maand in winterslaap, omdat hun voedsel, spinnen en kleine nachtvlinders, nog niet aanwezig is.

De tweet van de stadsecoloog:
@Stadsecoloog030 Gisteren (2) en vanavond 18.15 u (12) weer #vleermuizen gezien, ze zijn best groot. #Croeselaan #Dichterswijk

Tekst: Eric Jansen, Zoogdiervereniging
Foto: Wesley Overman